Was stropdas van Clinton signaal voor Monica Lewinsky?

In het verhoor dat de speciale aanklager en zijn medewerkers president Clinton maandag afnamen kwam een kledingstuk aan de orde dat minder onschuldig zou zijn dan het eruit ziet.

WASHINGTON, 20 AUG. Het was een uitbundige das die president Clinton op 6 augustus droeg, toen hij in de rozentuin van het Witte Huis voor de televisiecamera's verscheen om enkele opmerkingen te maken over zijn vuurwapenbeleid. Een zijden das met sierlijke gouden, gele en donkerblauwe ruiten, die fraai afstak bij zijn donkere pak en zijn sneeuwwitte overhemd.

Maar was die das wel een onschuldig kledingstuk, wil de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr weten. Of was het een heimelijk signaal van de president aan Monica Lewinsky, die diezelfde dag over haar verhouding met Clinton getuigde voor de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de kwestie? Was het dragen van deze das een illegale poging om haar getuigenis te beïnvloeden?

Lewinsky heeft medewerkers van Starr verteld dat ze Clinton deze das, van het merk Zegna, twee jaar geleden cadeau had gedaan voor zijn verjaardag. “Als ik zie dat je deze das draagt”, zou ze hem hebben gezegd, “dan weet ik dat ik dicht bij je hart ben.” Dat laatste meldde The New York Times gisteren, uit de mond van een niet met name genoemde goede vriend of vriendin van Lewinsky. In de loop van hun verhouding zou de voormalige stagiaire de president zes dassen hebben gegeven.

Starr had de bewuste das per dagvaarding opgeëist, maar op 6 augustus had hij hem in elk geval nog niet ontvangen. Maandag, toen Clinton meer dan vier uur door Starr en zijn medewerkers werd verhoord, kreeg hij de vraag voorgelegd waarom hij op uitgerekend die dag besloot om uitgerekend deze das aan te trekken.

Clinton zou geglimlacht hebben om de vraag en er zijn verbijstering over hebben uitgesproken. Toen hem daarop een foto met de das werd getoond, zei Clinton dat het mogelijk was dat Lewinsky hem de das had gegeven, maar dat hij er zeker geen signaal mee had willen geven. Een woordvoerder van het Witte Huis noemde die suggestie vandaag “belachelijk”.

Maar ook als Clinton met zijn das wèl een teken aan Lewinsky wilde geven, dan slaagde hij daar hoogstwaarschijnlijk niet in. De voormalige stagiaire arriveerde die ochtend al om half negen voor haar getuigenis bij het gerechtsgebouw, de president verscheen pas kort na tien uur op de televisie. Dat hij haar das droeg zag Lewinsky pas 's avonds, toen ze thuis kwam en de televisie aanzette.

Volgens The New York Times keek Lewinsky regelmatig naar televisieprogramma's, om te zien of de president haar das droeg. De afgelopen maandag zou ze dat drie keer opgemerkt hebben: de dag voor hij naar China vertrok, de dag dat hij terugkwam en enkele dagen later in Atlanta.

Niet bekend