Voorkeur; Muziek

Zomerconcerten Tijdens Beethoven Vierdaagse in de serie Zomerconcerten in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw speelt 21 aug 20u15 de pianist Stanley Hoogland oa de sonates nrs 10, 17, 27 en 31. Op 22 aug 20u15 concerteert Archibudelli, bestaande uit violiste Vera Beths, altviolist Jürgen Kussmaul en cellist Anner Bijlsma. Op 24 aug 20u15 speelt een ensemble het Pianokwintet (met pianist Leo van Doeselaar) en de Hoornsonate in F (met hoornist Jacob Slagter).

De Accademia Bizantina (de cellisten Anner Bijlsma en Mauro Valli en klavecinist Ottavio Dantone) speelt 24 aug 20u15 muziek van Pachelbel, Corelli, Vivaldi, W.F. Bach en C. Ph. E. Bach. Het Brabants Orkest olv Christopher Lyndon-Gee speelt 26 aug 20u15 muziek van Goebaidoelina, Bartók (Derde pianoconcert met Michael Kieran Harvey) en Sjostakowitsj (Vijftiende symfonie). Het Orkest van het Oosten speelt 27 aug 20u15 olv Jaap van Zweden Beethoven: het Vijfde pianoconcert (soliste Eliane Rodrigues) en de Vijfde symfonie.

Paleistuin muziek Voor de derde maal vindt op 23 aug vanaf 12u30 het Zomer Muziek Festival plaats in de tuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn, waar het publiek ondertussen kan picknicken vanuit manden die tevoren in twee soorten zijn te bestellen: 'lunch' of 'high tea'. Bij slecht weer wordt er geconcerteerd in de stallen. Het kamerorkest I Fiamminghi speelt olv Rudolf Werthen muziek van Vivaldi, Kreisler, Bruch en Dvorák, het Reizend Muziekgezelschap speelt Souvenir de Florence van Tsjaikovski en het Nederlands Blazers Ensemble komt met Mozarts serenade 'Gran Partita' KV 361. Inl en res 055-5772417

Grachtenfestival Het Grachten Festival in Amsterdam biedt vanaf vandaag tot en met zondag vijftig concerten op twintig bijzondere lokaties binnen en buiten. In de Prinsengracht bij de Westerkerk vinden de belangrijkste concerten plaats op dekschuiten. Delen van het festival worden ook rechtstreeks uitgezonden door de Avro-tv: het Kinderconcert op 22 aug met oa Fay Lovski vanaf 17u Ned 1, en het tweede deel van het grote concert: het optreden van de Argentijnse tenor José Cura, 22 aug vanaf 22u06 door de Avro op Ned 1. Inf 020-4214542; res 020-6211211.

Jazz zomernachtconcert Het verjongde Dutch Jazz Orchestra o.l.v. Jerry van Rooyen treedt maar zelden op, dus is er reden uit te zien naar deze big band die zich met Marjorie Barnes als zangeres gaat wijden aan 'The Ellington Suites by Duke Ellington en Billy Strayhorn'. 21 aug Concertgebouw Amsterdam. Aanvang 23u30.

Zomerjazzfietstour De Tour begint omstreeks het middaguur in de stad Groningen. Omdat deze twaalfde editie is opgedragen aan de 9 april j.l. overleden cellist Tom Cora zijn er extra veel snarenspelers te horen. Zoals het Tristan Honsinger Quintet (12u30 Adorp), Keith Tippett & String Quartet (13u30 kerk Aduard), Duo Hans Reichel/Rudiger Carl (14u30 fabriek Aduard), Dave Tronzo (16u30 Niehove), String Thing (17u Oldehove), Van Binsbergen (17u30 Saaksum), Mark Dresser solo (19u kerk Feerwerd) en Palinckx (19u schuur Feerwerd). De Tour wordt als gebruikelijk besloten in Garnwerd met het Paul Stocker/Leonardo Amuedo Quartet in de kerk en in de tent achtereenvolgens NPCO & Thullier Brass (19u) en Billy Jenkins & The Voice of God Collective (21u30). 29 aug diverse lokaties provincie Groningen. Inl 050-4032103. Internet: www.icce.rug.nl/zjft.