Volleybalploeg verslaat Finland

HELSINKI, 20 AUG. De Nederlandse volleyballers hebben in de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen van volgend jaar in Oostenrijk de tweede zege binnen. De ploeg van bondscoach Toon Gerbrands won gisteravond in Helsinki met 3-0 van het verrassend sterke Finland, dat in groep A1 in de eerste twee duels (tegen België en Bulgarije) nog geen set had verloren. De setstanden waren 15-9, 15-12 en 15-9.

Hoewel Nederland titelverdediger is, moet de ploeg voor de volgende EK toch tien plaatsingswedstrijden spelen. In december verloor Oranje door het ontbreken van een voorbereiding en enkele belangrijke spelers van België. De routine van de Europese kampioen was in Amsterdam nog net genoeg om van Turkije te winnen.

Met een goede reeks World-Leagueduels achter de rug was Nederland goed en geroutineerd genoeg om de Finnen voor eigen publiek - in een ijshockeyhal en rechtstreeks op tv - te verslaan. Bas van de Goor speelde voor het eerst in maanden weer een volledige wedstrijd. De lange middenman had geen last meer van de elleboogblessure die hij in de voorronde van de World League opliep in Griekenland. “We moeten de reactie natuurlijk nog afwachten”, zei Gerbrands, “maar het ziet er gunstig uit. Dit was een prima test. Aanvallend in de side-out was hij negentig procent. Ouderwets.”

Misha Latuhihin, net hersteld van een enkelkwetsuur, verdeelde het spel goed. Hij is op weg naar Sydney nu de eerste man, nadat Gerbrands Peter Blangé onlangs wegens onverenigbaarheid van inzichten met betrekking tot het WK in Japan uit de selectie zette. Over Latuhihin was Gerbrands gisteren te spreken. “Hij miste nog wat explosiviteit in de benen maar heeft hard gevochten, de hele wedstrijd.” De basiszes bestond verder uit Richard Schuil, Reinder Nummerdor, Guido Görtzen en Albert Cristina. Marko Klok viel enkele keren in.

Nederland speelt zaterdag in Burgas tegen Bulgarije en dinsdag in Pardubice tegen Tsjechië. (ANP)