Vliegerskorps van Martinair eist meer rust

ROTTERDAM, 20 AUG. De piloten van de charter-luchtvaartmaatschappij Martinair geven hun directie dertig dagen de tijd om de werkdruk te verlagen. Dit is gisteren besloten op een door de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VvNV) belegde vergadering, die door bijna tachtig leden werd bezocht.

De piloten willen betere rustmogelijkheden aan boord van de toestellen. “In veel gevallen zijn de ruimtes om een beetje uit te rusten veel te krap”, zegt VvNV-president P. Griffioen. Verder willen de piloten een langere rustperiode na intercontinentale vluchten. Volgens hen komt het nergens anders ter wereld voor “dat je op maandag terugkeert uit Los Angeles om op dinsdag weer te moeten vertrekken naar de VS”. De piloten zijn verontwaardigd over de manier waarop Martinair het probleem behandelt, namelijk alsof het reuze meevalt en iedere vlieger er volop bijklust. “Het gaat om een klein aantal dat in de vrije tijd een leerling heeft”, zegt Griffioen. De piloten zullen voorlopig niet voldoen aan de wens van de Martinair-directie om hun bijbanen op te geven.