VAMVAKARIS

Markos Vamvakaris: Bouzouki Pioneer 1932-1940 (Rounder 1139). Distr. Munich

De Griekse blues, zegt men wel als het over rebètika gaat. Als grootste singer-songwriter van deze in havencafés ontwikkelde stijl geldt Markos Vamvakaris (1905-'72). Zijn brood verdiende hij jarenlang in de slachthuizen van Piraeus en Athene maar in zijn vrije tijd studeerde hij bouzouki en schreef hij teksten.

Op Bouzouki Pioneer 1932-1940 staan 23 liedjes, bijna allemaal van hemzelf, en in het inlegboekje alle teksten, ook in een Engelse vertaling. Dat rebètika net als de blues over het volle leven gaat wordt onderstreept door Echi Omorfes Afrates (Six Cool Chicks) uit '37: 'They are searching for a sucker / Or someone who is hot for it / Then the six will gather around him / To make off with all his money.'

Nogal opmerkelijk is O Hasapis omdat het een loflied is op het slagersgilde terwijl Vamvakaris het slachtbedrijf, naar hij later vertelde, altijd intens had gehaat. Qua vorm is dit stuk een hasápiko, een unisonodans voor twee of meer personen. Er staan er op deze cd nog meer voorbeelden van deze dans in 2/4, naar tempo allemaal enigszins zwevend (rubato). Even populair bij Vamvakaris is de zeïmbékiko in 9/8. Dit is een solodans voor een man, dat wil zeggen een kerel. Men denke aan het beroemde fragment uit de film Zorba de Griek uit '64 waar Mikis Theodorakis het thema voor schreef.

Naast de gruizige stem en de bouzouki van Vamvakaris zijn in deze mooi opgelapte 78-toeren opnamen meestal een gitaar en/of een baglama (mini bouzouki) te horen, plus soms een tweede vocalist(e).

    • Frans van Leeuwen