Tussen klussen en couture

Geen zin om wéér een seizoen te volleyballen, pianospelen of ballroom-dansen? Agenda ging op zoek naar leuke, bijzondere en/of nuttige cursussen en zette er ter inspiratie een aantal op een rij. Van boekbinden tot beleggen en van skaten tot kaartlezen.

Couture Een garderobekast verraadt de smaak van de eigenaar. In de ene overheerst stemmig zwart, bij de andere voert het spijkerblauw de boventoon en in de derde wemelt het van de gestreepte bloezen. Voor vrouwen die hun kledingstijl eens willen veranderen of willen weten welke kledij echt bij hen past, geeft Jaap Couture elke laatste zondag van de maand een workshop. Couture vertelt van alles over proportieleer, kleurleer, uiterlijk en heeft ideeën voor kapsels en make-up. Ook heeft hij suggesties voor “gewenste visuele belazeringen”.

*Couturier workshops, elke laatste zondag van de maand, ƒ 17,50 incl drankje. Jaap Couture, Palestrinastraat 1, Amsterdam. Inl 020-6791205.

Kaart en kompas Middelbare scholieren leren aan de hand van de Bosatlas hoe ze een kaart moeten lezen. Voor wandelaars bij wie die kennis is weggezakt, geven Demmenie Sport en Alpintreff Berg & Ski Sport cursussen kaart en kompas. Tijdens een wandeling in de omgeving van Eindhoven, Maastricht en Amsterdam leert u omgaan met een kaarthoekmeter, kompashandelingen, het begrip inclinatie en plaatsbepaling aan de hand van kaart en kompas.

*Amsterdam 30 aug en 20 sept, 020-6243652, Eindhoven 6 sept, 040-2446064, Maastricht 13 sept, 043-3217148. Aanvang wandeling 10u, aankomst ±15u30. Lengte ±15 km. Prijs ƒ 59, incl gebruik materiaal. Folder Alpintreff Berg & Ski Sport: 040-2903325.

Glasgieten en -blazen Karel Appel, Corneille en Jan Wolkers lieten hun kunstwerken uitvoeren bij Van Tetterode Glasobjekten. Je hoeft echter geen Appel of Corneille te zijn om glasobjecten te creëren: Van Tetterode organiseert voor amateurs onder andere workshops glasblazen en glasgieten. Zowel voor beginners als voor mensen die eerder met glas hebben gewerkt.

*Van Tetterode, Rhôneweg 44, Amsterdam. Applicatie- en smelttechnieken, 20 sept, 18 okt en 15 nov, 1 dag ƒ 275; Intensieve introductie glasblazen, glasgieten en koude glastechnieken 20 t/m 24 okt, 5 dagen ƒ 1490; weekend introductie glasgieten 7 en 8 nov ƒ 745; weekend introductie glasblazen 14 en 15 nov ƒ 745; glasgieten uitgebreid, 7 t/m 10 okt, ƒ 1290. Inl en inschrijfformulier 020-6145424.

Theater Iedereen hangt weleens de clown uit. Maar hoe je een èchte clown kunt zijn, leer je op de clowneriecursus bij de Tsjechov Theater Studio in Leiden. Er wordt ingegaan op clownlogica, over 'zijn' tegenover 'doen' en over het verleggen van de grenzen van de eigen fantasie. Er zijn ook cursussen karaktermaskers maken, acteren in een klucht, acrobatiek, grime en een introductie in de Tsjechov-techniek.

*Tsjechov Theater Studio, Duivenbodestraat 11, Leiden. Introductie in de clownerie, 6 nov 19u30-22u, 7 en 8 nov 10-13u en 14-17u, ƒ 250. Voor karakter-maskers maken (v.a. 8 sept) en acteren in een klucht (v.a. 11 sept) aanmelden voor 25 aug. Inl 071-5123930.

Klussen Wie plannen heeft zelf een nieuwe badkamer aan te leggen of een boekenkast te bouwen, kan bij de Doe-zelf-school in Rotterdam terecht voor een cursus tegelzetten en -leggen, loodgieten of timmeren. Ook kleine klusjes in huis, het aanleggen van elektricteit, lassen, meubelstofferen en een c.v.installatie aanleggen komen aan bod. In Amsterdam kunnen toekomstige doe-het-zelvers terecht bij de Volksuniversiteit.

*Doe-zelf-school, Schiekade 830, Rotterdam. Tegelzetten en -leggen v.a. 7 nov (ƒ 295), loodgieten v.a. 19 sept (ƒ 275), timmeren v.a. 19 sept (ƒ 275). Open dagen 5 sept 1998 en 9 jan 1999. Inl 010-4664333. Cursusboek Volksuniversiteit Amsterdam verkrijgbaar bij o.a. bibliotheken en boekhandels. Inl 020-6261626.

Skaten Vooral in de zomer zoeven 'skaters' op hun schaatsen soepeltjes over het asfalt. Voor wie dat ook wil, maar de techniek nog niet (voldoende) beheerst, worden in verschillende plaatsen skate-cursussen gegeven. In Leiden kun je bij SportCity een proefles nemen (ƒ 35 incl skates en bescherming) of een cursus van vier lessen à twee uur (ƒ 175 incl skates en bescherming). In Amsterdam worden van 30 aug t/m 4 okt in de parkeergarage van de Arena skatelessen gegeven door Duosport. In Zandvoort organiseert Sportacademie Nauwelaerts de Agé nog tot eind september skate-cursussen voor beginners en gevorderden op de maandag- en dinsdagavond v.a. 19 uur op het circuit Zandvoort. Vijf lessen kosten ƒ135 incl materiaal.

*SportCity Leiden, Anthony Fokkerweg 131. Cursussen tot eind sept. Inl 071-5223322. Duosport: 020-4628080. Circuit Zandvoort, Sportacademie Nauwelaerts de Agé: 023-5253256.

Koken Voor mensen die de basistechnieken van het koken al onder de knie hebben en toe zijn aan uitdagender kookkunsten verzorgt de Culinaire Sociëteit cursussen koken met bier, de Japanse, Kantonese, Indonesische en Thaise keuken, wildbraad en gevolgte en herfst- en kerstkoken.

*De Culinaire Sociëteit, Brugstraat 11, Grave. Tel 0486-420871. Tijdens de kooksessies in de leskeuken van het Toeristische Centrum Oranjezon in Zeeland, wordt niet alleen geleerd hoe je schaal- en schelpdieren (26 sept), wild (14 nov) of kerstdiners (12 dec) moet bereiden, maar ook aandacht besteed aan wijnkeuze en tafeldekken.

*Toeristische Centrum Oranjezon Schoolstraat 4, Oostkapelle. Inl 0118-581507.

Muziek Muziekliefhebbers die graag bewuster naar muziek willen luisteren, kunnen een cursus volgen bij de Volksuniversiteit Amsterdam. In de beginnerscursus wordt aandacht besteed aan het leren herkennen van de vorm en opbouw van composities, aan de stijlkenmerken van verschillende periodes, de composities in samenhang met hun tijd en de bijbehorende muzikale termen en begrippen. Voor deze cursus, die op 15 of 16 september begint en ƒ 250 kost, is geen voorkennis nodig. In de vervolgcursus wordt onder meer ingegaan op de suite, de ouverture en programamuziek, dirigent, interpretaties enz.

*Volksuniversiteit Amsterdam. Voor meer informatie: Lieke Blom-Satijn, 020-6225047. Open dag Volksuniversiteit Amsterdam: 29 aug, 10-16u, Rapenburgerstraat 73, Amsterdam, 020-6261626.

Wijn Nederland telt steeds meer wijnliefhebbers. Om wijn echt te leren waarderen geeft Bish & Van Rooij een mini-cursus waar liefhebbers in drie avonden worden getraind in het beoordelen van wijn op kleur, geur en smaak, de techniek van het proeven, het interpreteren van etiketten, de juiste temperatuur, het juiste glas en combinaties van wijn en spijs. Bij Gall & Gall exclusief in Amsterdam worden in september en oktober themaproeverijen gehouden. Zo worden op 3 sept wijnen uit het Loiredal geproefd,op 17 sept wijnen uit de Elzas en op 16 okt cognac en sigaren van Hajenius.

*Bish & Van Rooij's Mini Wijncursus, Treilerdwarsweg 41, Den Haag. V.a. 23 sept, ƒ 250 p.p., incl lesboek. Inl en aanvraag inschrijfformulier tussen 18-22u: 070-3542648. Gall & Gall exclusief, N.Z. Voorburgwal 226A, Amsterdam. Tijdig reserveren aanbevolen, 020-4218370.

Kunst en antiek Is het kastje van oma echt antiek en hoeveel is het waard? Voor dit soort vragen is er een cursus 'Kunst en antiek' bij Glerum Academia. In tien lessen wordt de ontwikkeling van de kunststijlen behandeld, het herkennen en dateren van objecten en de financiële kant van het kunstbedrijf. Na deze basiscursus zijn er twee vervolgcursussen. Glerum Academia verzorgt ook een cursus over de geschiedenis van de moderne Nederlandse schilderkunst.

*De cursussen worden in sept en jan gegeven in Den Haag en Amsterdam. Kosten: 'Kunst en antiek', 1ste leergang ƒ 950, 2de leergang ƒ 1150, 3de leergang ƒ 1350. Cursus schilderkunst 19de en 20ste eeuw, 6 lessen ƒ 650. Inl 0180-669924.

Stempelen Dat stempelen meer inhoudt dan alleen een figuurtje in een inktkussen drukken en het op papier zetten, zal blijken tijdens de cursussen stempeltechnieken van de Posthumus winkel in Amsterdam. Beginners zijn verplicht een basiscursus (ƒ 27,50) te volgen, die vanaf oktober op een aantal zondagen wordt gegeven. Hier worden technieken als stempelen met sneldrogende inkt, stempelstiften en reliëf stempelen onderwezen. Daarna zijn er vervolgcursussen: onder andere ansichtkaarten maken, dozen maken en home-decorating.

*Posthumus winkel, St Luciensteeg 23-25, Amsterdam. Inl 020-6255812.

Franse televisie Om iets te weten te komen over een land en zijn bewoners, kun je het beste naar zijn tv-programma's kijken. Bij Maison Descartes worden in de cursus 'télé-magazine' Franse televisie-uitzendingen besproken, aangevuld met krantenartikelen. Er is ook een cursus 'Portraits' waar je aan de hand van video's en teksten kennismaakt met 'belangrijke personen' in Frankrijk, zoals schrijvers, politici en zangers.

*Maison Descartes, Vijzelgracht 2a, Amsterdam. Télé-magazine ƒ 610, Portraits ƒ 180, v.a. 21 sept. Inl 020-6224936.

Bonbons maken Verslaafd aan chocola? Of wil je je gasten bij de koffie eens iets anders serveren dan Belgische bonbons, dan kun je bij Unlimited Delicious zelf bonbons leren maken. De eerste cursussen van het nieuwe seizoen vinden plaats op 3, 11, 24 en 25 oktober. In 2,5 uur worden drie verschillende vullingen gemaakt, caramel- en notenvulling en een slagroomtruffel. En men leert chocola, melk en puur, op temperatuur brengen om de bonbon af te maken. Na afloop worden verschillende soorten chocola geproefd. Bonbons en receptuur mogen mee naar huis worden genomen, zodat je ook thuis aan de slag kunt.

*Unlimited Delicious, Tuinstraat 87, Amsterdam. Cursussen op 3 en 11 okt om 11 uur, 24 en 25 okt om 11 en om 3 uur. Kosten ƒ 70. Inl en aanmelden 020-6224829.

Speelfilmanalyse Onderuitgezakt in de bioscoop geeft de filmliefhebber zich over aan het hem getoonde, zonder zich te realiseren dat over alles wat hij ziet is nagedacht. In de cursus 'Speelfilmanalyse' die vanaf 14 sept gegeven wordt bij de Volksuniversiteit Amsterdam, wordt aandacht besteed aan alle aspecten van het filmmaken: de techniek, de dramaturgie, het camerawerk en hoe de kijker bij het verhaal wordt betrokken.

*Volksuniversiteit Amsterdam, Rapenburgstraat 73, Amsterdam. Ma 19u-21u30. Kosten ƒ 180. Inl 020-6261626.

Beleggen Veel mensen zien beleggen als een vorm van gokken. Het ene moment sta je flink op winst, het volgende ben je alles weer kwijt. Maar gokken is spannend en de beleggingscursussen schieten dan ook als paddestoelen uit de grond. Zo geeft de Volksuniversiteit Amsterdam een basiscursus (zes lessen voor ƒ 140). Bij AOX Training kun je een training 'Technische analyse' volgen (twee lessen ƒ 245) en zes colleges in de Premselaar-beleggingsmethode kosten ƒ395 (overdag) of ƒ 445 (avond).

*Volksuniversiteit Amsterdam: 020-6261626, AOX Training: 033-4651003, Premselaar & Timmer: 020-4081970.

Fotografie Fotograaf Rommert Boonstra heeft in het Natuurmuseum in Groningen een keuze uit de collectie van het museum 'in scène' gezet met foto's, objecten en teksten. Hij ensceneerde onder meer maquetten van delen van skeletten, dieren op sterk water en opgezette dieren. In september geeft Boonstra worskhops fotografie waarin de deelnemers zelf objecten ensceneren, fotograferen en het resultaat bespreken met de fotograaf. Bij Kunstweb in Amsterdam worden vanaf half september cursussen fotografie voor beginners en gevorderden, werken in de doka en het fotografisch portret gegeven.

*Workshop fotografie Natuurmuseum Groningen, Praediniussingel 59, 19 en 26 sept of 20 en 26 sept. Kosten ƒ 100, inl 050-3676170. Kunstweb: 020-5205353.

Flamenco Leerde je vroeger op de dansschool vooral de Weense wals, de cha cha cha en de jive, tegenwoordig zijn heel andere dansen in, zoals de Spaanse flamenco. In Rotterdam is een flamencodansschool geopend, Salero, waar vanaf 18 september flamencolessen worden gegeven. De lessen worden live begeleid door flamencogitarist Florian Maier. Bij de Werelddansschool Amsterdam van Kunstweb worden ook flamencolessen gegeven, waarin aandacht besteed wordt aan het voetenwerk, de armbewegingen, draaien, klappen, muzikaliteit en de choreografie. Bij de Werelddansschool kunnen ook andere dansen geleerd worden, bijvoorbeeld Indiase dans, Salsa, Javaanse dans, Afrikaanse dans en Turkse folkloristische theaterdans.

*Flamencodanscentrum Salero, p/a Schiebroekselaan 68, Rotterdam. Inl 010-4661649, Werelddansschool Amsterdam Kunstweb, 020-5205353.

Boekbinden Kapitaalbesteken, cacheren van stoffen, marmeren en vergulden zijn enkele van de technieken die aan bod komen bij de cursus 'Boekbinden' van de Open Ateliers in Rotterdam. Wie dit met succes afrondt, kan tijdschriften inbinden en notitieblokjes, adressenboekjes en mappen maken. Behalve boekbinden kun je bij de Open Ateliers o.a. edelsmeden, modeltekenen, etsen/ lithograferen, boetseren en zeefdrukken.

*Boekbinden vanaf 29 sept, kosten ƒ 170 voor 30 uur, ƒ 255 voor 45 uur (voor o.a. bezitters van de Rotterdam Pas of pas 65 geldt een gereduceerd tarief). Open Ateliers, Piekstraat 15, Rotterdam. Inl 010-2909100. Op zo 13 sept en zo 10 jan, 12-16u, zijn er open dagen.

Beeldhouwen Bij beeldhouwen in steen denk je aan sterke, door de wol geverfde kunstenaars die zwetend staan te hakken in harde steen. Bij de cursussen beeldhouwen van Riet Kolenberg leren ook niet-kunstenaars een beeld uit steen te creëren. Beginners en gevorderden werken zij aan zij en leren welke steensoorten er zijn, hoe ze met steen en gereedschappen moeten omgaan en het gebruik van verschillende technieken. De cursus wordt afgesloten met een expositie.

*De cursussen worden op ma 9-11u30 en 19u30-22u gegeven in Bodegraven (ƒ 230 excl steen). Inl Riet Kolenberg, tel 0172-616191. Ook op ma 13-15u30 in Alphen a/d Rijn (ƒ 210 excl steen), Centrum Kunsteducatie Expressie: 0172-493737.

Franse kastelen De kennis van de gemiddelde toerist over Franse kastelen blijft meestal beperkt tot de informatie in de reisgids. Om bij een volgend bezoek beter beslagen ten ijs te komen, is er bij de Volksuniversteit Amsterdam een cursus 'Franse kastelen'. In zes bijeenkomsten wordt ingegaan op de historische achtergronden van kastelen als het Louvre, Fontainebleau, Versailles en de kastelen langs de Loire.

*Volksuniversiteit Amsterdam, Rapenburgstraat 73. V.a. 5 okt, ma 19u30-21u30. Kosten ƒ 135. Inl 020-6261626.