Toch WW tijdens werkstop in zomer

ROTTERDAM, 20 AUG. Seizoenarbeiders die negen tot tien maanden per jaar werken en in de zomer door hun werkgevers worden 'geloosd' in de WW krijgen voorlopig toch een uitkering. Uitvoeringsinstelling Cadans was gestopt hun WW-uitkeringen te verstrekken.

Voor de rechtbank van Amsterdam diende gisteren een kort geding van twee docenten uit het particulier onderwijs, die van Cadans geen 'zomer-WW' meer kregen. De rechter heeft nu een voorlopige voorziening getroffen die bepaalt dat Cadans de twee betrokkenen een voorschot moet uitkeren ter hoogte van de WW-uitkering, in afwachting van een definitieve uitspraak van de rechter.

Cadans heeft als reactie op de uitspraak besloten ook andere seizoenarbeiders een voorschot te verschaffen, maar blijft bij zijn standpunt dat het recht op een uitkering eigenlijk ontbreekt. “In de wet is geregeld dat in het geval van cyclische werkloosheid geen recht op WW-uitkering bestaat”, aldus Cadans. Cyclische werkloosheid houdt in dat een werknemer in steeds terugkerende perioden bij dezelfde werkgever werkt. Dat geldt niet alleen voor ruim duizend docenten in het particulier onderwijs (Schoevers, Notenboom), maar ook voor honderden journalisten, die van september tot en met juni voor de omroep werken, maar in de zomer noodgedwongen terugvallen op een WW-uitkering.

Cadans is de eerste uitvoeringsinstelling die besloten had geen uitkering meer te verstrekken aan seizoenarbeiders met een jaarlijks terugkerend negen- of tienmaandscontract. De uitvoerder weet zich daarbij gesteund door het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV).

Journalistenvakbond NVJ stelt dat de rechterlijke uitspraak leidt tot “meer zekerheid voor omroepmedewerkers”. FNV-zusterbond AbvaKabo is tevreden met de uitspraak, maar toont zich ook kritisch. “Uiteraard zijn we van mening dat het niet terecht is de kosten van deze 'zomer-WW' bij de maatschappij neer te leggen.” Ook de NVJ is dit “een doorn in het oog”.

De bonden zoeken de oplossing bij de werkgevers, die seizoenwerkers niet twee of drie maanden per jaar in de WW zouden moeten dumpen. Door vakantie- en ATV-dagen op te sparen tot de zomermaanden zouden ze de zomerstop kunnen handhaven en werknemers toch gewoon dienstverbanden van een heel jaar geven. Dat is weliswaar duurder voor de werkgever, die twee of drie maanden per jaar extra moet doorbetalen, maar volgens de AbvaKabo is dat een kwestie van “goed werkgeverschap”.