Stijging twintig procent; ABN Amro: winstgroei ondanks Azië

AMSTERDAM, 20 AUG. ABN Amro heeft door rappe winstgroei in Nederland en ondanks extra reserveringen voor probleemlanden in het eerste halfjaar 20 procent meer nettowinst geboekt. De winst steeg van 2 miljard gulden naar 2,45 miljard.

Dat heeft bestuursvoorzitter J. Kalff (“ik ben dik tevreden”) vanochtend bekendgemaakt. De winstgroei is conform de prognose die de bank eind mei zelf al had gegeven.

Per aandeel steeg de nettowinst met ruim 18 procent naar 1,67 gulden. In de tweede helft van het jaar verwacht de bank een verdere winststijging, mits er geen meltdown in Japan optreedt en de tijdelijke Russische stop op rentebetalingen op buitenlandse schuld geen nieuwe verslechtering van het financiële klimaat veroorzaakt.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werd vooral positief gereageerd op de verhoging van de financiële doelstellingen die Kalff vanochtend aankondigde. De komende jaren wil ABN Amro bijvoorbeeld een gemiddelde groei van de winst per aandeel bereiken van tenminste 10 procent. Dat is een verhoging met een derde. De koers van het aandeel was rond het middaguur op een verzwakkende beurs 1,20 gulden hoger op 51,30 gulden.

De financiële markten hadden ook een gevoel van opluchting over de geringe invloed van de Azië-crisis op de resultaten van de bank. ABN Amro reserveert 365 miljoen gulden extra voor kredieten aan probleemlanden (waaronder Indonesië, Thailand, Pakistan en Turkije). Daar bij gaat het met name om wanbetalings- en wisselkoersrisico's op grensoverschrijdende kredieten aan klanten in die landen.

Kalff gebruikte vanochtend een fruitmand om de verschillende soorten risico's in probleemlanden over het voetlicht te krijgen. “Er zijn wel twintig soorten.”

De specifieke reserveringen voor lokale probleemklanten in de kredietverlening blijven ongeveer gelijk aan het bedrag in de eerste zes maanden van vorig jaar: 527 miljoen gulden nu, 522 miljoen toen. In Azië en Latijns-Amerika was meer geld nodig, in Nederland en Noord-Amerika minder.

“Voor een enorme bank als de onze en in vergelijking met andere internationale banken vind ik deze bedragen niet echt hoog”, zegt Kalff. Het is 0,3 procent van de naar risicograad gewogen kredietportefeuille. De bank profiteert bovendien nog van een potje van 530 miljoen gulden dat eind vorig jaar is aangelegd en nog niet leeg is.

Tegenover extra voorzieningen voor probleemlanden staat dat de lokale zaken van ABN Amro in die landen uiterst profijtelijk waren. “Ons operationeel resultaat in Azië is spectaculair hoger, doordat er wantrouwen tegenover het lokale bankwezen is ontstaan.”

Ondanks de winstgroei met 20 procent stegen de kosten (plus 21 procent naar 9,17 miljard gulden) harder dan de inkomsten (plus 20 procent tot 13,6 miljard gulden). Eind juni werkten ruim 8.000 mensen (voltijdbanen) meer bij ABN Amro, op een totaal van 80.091. Het bedrijfsresultaat na reserveringen voor probleemkredieten steeg in Nederland met 28 procent naar 1,33 miljard, in het buitenland met 20 procent (naar 1,87 miljard) en in de zakenbank met 5 procent naar 584 miljoen. Het tussentijds dividend stijgt 7 cent naar 60 cent per aandeel.