Shell legt deel olieproductie Nigeria stil na lek in leiding

ROTTERDAM, 20 AUG. De Nigeriaanse dochtermaatschappij van de Koninklijke/ Shell Groep heeft gisteren de dagproductie van 100.000 vaten olie (159 liter per stuk) in de zuidoostelijke delta stilgelegd na ontdekking van een lekkage in een ondergrondse pijpleiding.

Volgens een verklaring van Shell-Nigeria is een hoeveelheid van 500 tot 700 vaten olie in de grond gelekt bij Ibaa Emohua, ten noordoosten van Port Harcourt. Het bedrijf heeft een team medewerkers naar de regio gestuurd om de gelekte olie op te ruimen en na te gaan wat de oorzaak is van het incident.

Volgens woordvoerder Maarten Broekers van Koninklijke Shell in Rotterdam is de eerste melding van de lekkage afgelopen dinsdag binnengekomen. Direct daarna is het flowstation (pompinstallatie) op de betrokken pijpleiding stilgezet en werd de olieplas van de omgeving afgesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

Shell treedt in Nigeria op als bedrijfsvoerder bij de productie van olie voor een internationale joint venture. Daarin heeft het staatsbedrijf Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC) een belang van 55 procent, Shell 30 procent, het Franse Elf Aquitaine 10 procent en het Italiaanse Agip 5 procent.

Nigeria had volgens de jongste ramingen van het vakblad Middle East Economic Survey vorige maand een olieproductie van 2,1 miljoen vaten per dag, waarvan Shell volgens de woordvoerder 950.000 vaten per dag voor zijn rekening neemt. Vorig jaar was het aandeel van de Koninklijke/ Shell Groep in dat volume volgens het jaarverslag 270.000 vaten per dag.

Het onderzoeksteam in Ibaa Emohua laat nu de beschadigde pijpleiding uitgraven om de oorzaak van de lekkage vast te stellen en zo snel mogelijk de reparatie uit te voeren. Ter plaatse is een gebied van 350 bij 250 meter bedekt met olie en modder.

Al jaren heeft Shell-Nigeria last van beschadigingen en breuken in pijpleidingen door sabotage-acties van plaatselijke groeperingen die uit zijn op vergoedingen voor milieuvervuiling. In dit geval kan het ook gaan om een leidingbreuk, bijvoorbeeld als gevolg van grondverzakking.

Vorig jaar was naar schatting van het concern zelf 60 procent van alle olievervuiling bij de afdeling exploratie en productie in de 130 landen waar het concern actief is te wijten aan sabotage in Nigeria. In totaal werden in 1997 4.500 vaten olie in dat land gemorst als gevolg van twee grote incidenten.

Shell is in Nigeria bezig met een grote opknapbeurt van de pijpleidingsystemen, die verouderd zijn.