Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Oud-directeur van het Nederlands Bureau voor Toerisme H. Cornelissen neemt de sterke en zwakke punten van het Nederlandse toerisme door. Onbetwiste trekpleister is Amsterdam dat deze zomer al vijf procent meer toeristen trekt. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Uitgebreide reportage over lastige en gewelddadige cliënten van de sociale diensten en de maatregelen die de ambtelijke diensten daar tegen nemen. Ned.3, 22.33-23.03u.

Het reces. D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Thom de Graaf praat over zijn partij, zijn nieuwe functie en het nieuwe kabinet. De Graaf wordt gezien als de man die D66 weer een eigen gezicht moet geven. Ned.1, 23.16-23.51u.

DOCUMENTAIRES

Rare streken. De Amazone is met een lengte van 7000 kilometer de langste rivier ter wereld. Op de oevers van deze grote rivier wonen drie miljoen indianen. Afl.: De Amazone. Belg.2, 20.30-21.25u.

Zembla: Makelaar in voetballers. Herhaling van de documentaire over de activiteiten van de circa zestig Nederlandse voetbalmakelaars. Ruim tweederde van deze makelaars werkt zonder de vereiste vergunningen. Officieel is er echter een FIFA-licentie nodig om transacties te kunnen sluiten. Bestuurders en makelaars over deze handel. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Lady Di die 31 augustus bij een ongeluk in Parijs om het leven kwam is inmiddels uitgegroeid tot een moderne martelares. In deze uitzending een vergelijking met de heilig verklaarde Maria en de vraag of televisie kan troosten. Ned.1, 21.00-21.33u.

The air show. Serie over de luchtvaart met vanavond o.a. de langst geregistreerde vlucht ooit. BBC2, 21.00-21.30u.

Werelden: Opgefokt. Over de kindertijd en jeugdjaren die door velen als doorslaggevend worden ervaren voor de rest van het leven. Psychologen, pedagogen, therapeuten, ouders en kinderen uit VS, Australië en Engeland maken de balans op van dilemma's rondom jeugd en opvoeding. Gisteren besproken. Ned.1, 21.33-22.23u.

Panorama. Eerste deel van een tweeluik over de 444 dagen (van 4 november 1979 tot 21 januari) waarin 52 man van het Amerikaanse ambassadepersoneel in Teheran gegijzeld werden. Voor het eerst komen over deze periode, aangevuld met gewelddadige actiescènes, beide partijen aan het woord. De film geeft een beeld van de onoverbrugbare kloof tussen de radicale moslimwereld in Iran en het Westen, met emoties, haat, angst, heldhaftigheid en botsing tussen culturen. Belg.1, 22.05-22.59u.

Praxis extra: Der codierte Mensch. Special over de mogelijkheid en de wenselijkheid om aan de hand van genenonderzoek in een vroeg stadium bij mensen vast te stellen welke ziektes ze waarschijnlijk krijgen. Duitsl.2, 23.00-23.30u.

Medical detectives. In bepaalde gebieden komen duidelijk meer gevallen van kanker voor dan elders maar de autoriteiten bagatelliseren die feiten nogal eens. Tevens kan het tijdstip van een moord worden vastgesteld aan de hand van insecteneieren. Discovery, 23.00-24.00u.

Vergezicht. Over de tien jaar bevrijdingsstrijd van de Angolezen die in 1975 niet de onafhankelijkheid bracht waar op werd gehoopt. Eerst werd de Koude Oorlog door de Cubanen en Zuid-Afrikanen op hun grondgebied uitgevochten en daarna begon een burgeroorlog die nog steeds niet helemaal is uitgewoed. Ned.3, 23.10-24.00u.

City of the past - Brugge. Film over de schoonheid en mysterie van de stad Brugge, die in de schilderstijl van de oude Vlaamse meesters en met behulp van moderne computeranimaties terug te vinden is. BBC2, 1.10-1.30u.

SPORT

EK-atletiek. Verslag van de EK-atletiek in Boedapest met o.a. de finales 400 meter horden en 1500 meter (mannen) en 800 meter vrouwen. Ned.2, 19.03-20.52u.

Voetbal. Onder andere een samenvatting van de eerste wedstrijd in het nieuwe voetbalseizoen Heerenveen - FC Twente. Ned.2, 23.00-23.35u.

AMUSEMENT

Chez Margriet. De publicist Johan Anthierens vertelt over de zanger Jacques Brel die op 9 oktober precies twintig jaar geleden in Parijs stierf en over wie hij een essay heeft geschreven. Ook de Nederlandse Annemarie Postma die ondanks haar handicap - zij zit in een rolstoel - toch model is geworden. Belg.1, 21.10-22.05u.

MUZIEK

BBC Proms 98. Klassieke muziek met Werken van Bernstein, Gershwin en Ravel, uitgevoerd door het BBC Philharmonic o.l.v. Yan Pascal Tortelier. BBC1, 23.50-1.05u.

FILM

Wayne's World II (Stephen Surjik, 1993, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

High Season (Clare Deploe, 1987, VS). Romantische komedie met Jacqueline Bisset als fotografe op Rhodos die te maken krijgt met lastige toeristen, een spion en haar ex-man. Deze suikerzoete film biedt weinig meer dan zinnelijke opnames van Bisset en het Griekse eiland op de achtergrond. Belg.2, 21.25-22.55u.

Man braucht kein Geld (Carl Broese, 1931, Duitsland). Komedie met Heinz Rühman als slimme bankemployé die een oogje heeft op de dochter van de baas en haar hart weet te veroveren door haar vaders kapitaal van de ondergang te redden. Duitsl.1, 0.50-2.20u., zwart-wit.

The Prime of Miss Brodie (Ronald Naeme, 1969, GB). Filmversie van Muriel Sparks gelijknamige roman (die door scenarioschrijfster Jay Preston Allen al eerder tot toneelstuk was bewerkt). Actrice Maggie Smith werd voor haar rol van de eigenzinnige lerares Miss Jean Brodie die door haar onorthodoxe lesmethodes de levens van haar pupillen blijvend wist te beïnvloeden met een Oscar onderscheiden. BBC1, 1.05-3.00u.