SCHUIF 'M DOOR DE SCHUUR

De meeste bars in West-Canada verschillen nogal van de Nederlandse. En dat is nog zachtjes uitgedrukt. Om te beginnen zijn ze in tweeën verdeeld; de bar zelf en de 'lounge'. Vroeger had de bar ook twee ingangen: een voor mannen en een voor 'ladies en escorts'. Hier en daar is dat nog in grote letters boven een van de ingangen geschilderd te zien.

De meeste bars hebben geen ramen en als ze die wel hebben, zijn ze door dikke gordijnen of iets dergelijks van de buitenwereld afgesloten. (Het is ook geen toeval dat u als u in het westen in de door de regering gecontroleerde speciale drankwinkels een fles drank koopt, verplicht bent die in een bruine papieren zak zonder enig opschrift mee te nemen.) Het verschil tussen de bar en de 'lounge' is dat u in de lounge cocktails en vaak kleine maaltijden en hapjes kunt bestellen.

Op elke menukaart in iedere lounge staat de 'Steak sandwich'. Het garnituur kan variëren van gebakken ui tot patates frites, en soms kunt u kiezen uit haas- of kogelbiefstuk. Uiteraard wordt er ook gevraagd hoe u het vlees gebakken wilt hebben; naast de bekende wensen als 'rare', 'medium', 'well done' heeft een oom van mij maar één duidelijke opdracht, 'Just pass it through the barn!'

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de sjalotjes en knoflook toe en laat ze een paar minuten fruiten. Voeg de repen paprika toe, breng op smaak met zout en peper en bak tot de paprika volledig gaar is.

Doe de zachte boter in een kom, voeg de knoflook en wat zout en peper toe en roer alles goed door. Rooster de sneden brood in een op 180 graden Celcius voorverwarmde oven of in een broodrooster en besmeer ze met de knoflookboter.

Snijd de biefstuk in plakken, schik de plakken op het brood en schep er wat paprikasaus over. Dien op.

Voor 4 personen:

4 eetlepels olijfolie

4 sjalotjes, gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

1 rode en 1 gele paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en in repen gesneden

zout en versgemalen peper

100 g zachte boter

2 tenen knoflook, uit de knijper

4 sneden wit- of volkorenbrood, extra dik gesneden

4 biefstukjes, elk van circa 150 g, gebakken of gegrild