Ruimte na schuldsanering; Moskou gaat achterstallige lonen betalen

MOSKOU, 20 AUG. De Russische regering denkt de komende anderhalf jaar rond de 250 miljard roebel (70 miljard) voor de overheidsbegroting beschikbaar te krijgen door de herstructurering van de binnenlandse schuld. Hiermee zal onder meer het slepende probleem van achterstallige lonen en pensioenen worden aangepakt.

Dit heeft de Russische premier Kirijenko vanmorgen gezegd na een bijeenkomst met andere regeringsleden. Door de financiële crisis zal Rusland volgens hem de komende één à twee jaar op de kapitaalmarkt vrijwel niets kunnen lenen.

Gisteren maakte de regering al bekend dat kortlopende staatsobligaties worden omgezet in langlopende schulden.

Minister van Financiën Michael Zadornov verduidelijkte vanmorgen dat voor staatsleningen die eind dit jaar aflopen, nieuwe waardepapieren worden verstrekt. Dat houdt in dat Moskou tussen de 14 en 20 miljard roebel moet aflossen in plaats van de 113 miljard roebel die zou vervallen. Volgend jaar vergen de binnenlandse overheidssschulden dan tussen de 44 en 80 miljard roebel in plaats van de oorspronkelijke 260 miljard.

Premier Kirijenko verklaarde verder dat aan het opstellen van de begroting voor het komende jaar de meest pessimistische verwachtingen ten grondslag liggen. De waardevermindering van de roebel en andere maatregelen dwingen tot een geheel nieuwe berekening van de uitgangspunten. Vooral de rente en aflossing en de daling van de prijzen van exportgoederen spelen daar een rol bij. De aflossing van buitenlandse dollarschulden wordt door de recente devaluatie van de roebel duurder. De roebelkoers was vanmorgen stabiel. Op de interbancaire markt in Moskou stond de officiële koers op 6,995 per dollar, zo'n tien procent lager dan voor de devaluatie van maandag. Op wisselkantoren was de roebel nog minder waard.

Kirijenko schetste gisteren op televisie de keus waar Moskou voor stond. “Of we gaan door met het voldoen van onze schuldverplichtingen en betalen de staatsobligaties af, òf we betalen de lonen aan onze ambtenaren, soldaten, onderwijzers”, legde de eerste minister in een televisietoespraak de maatregel uit. Hiermee komt elke week 4 tot 5 miljard roebel overheidspersoneel. De regering kwam gisteren weer onder druk van de vakbonden te staan. Die eisten dat de bedragen aan achterstallige lonen, een probleem dat tot veel sociale onrust leidde, opnieuw worden berekend, zodat werknemers en gepensioneerden gevrijwaard blijven van de gevolgen van de feitelijke devaluatie van de roebel. Die zal de koopkracht toch al uithollen door de prijsstijgingen waartoe de waardevermindering van de munteenheid leidt.

Volgens analisten heeft druk van buitenlandse investeerders Moskou ertoe gebracht na de aankondiging van een moratorium van 90 dagen op buitenlandse schuldbetalingen ook de binnenlandse schuld te herstructureren. “De regering is gewaarschuwd buitenlandse investeerders niet te discrimineren, want dat zou de deur naar buitenlandse leningen lange tijd hebben dichtgeslagen”, aldus een bankier. (AP, Reuters)