Polen privatiseert sneller

WARSCHAU, 20 AUG. De regering van Polen rekent erop volgend jaar 15 miljard zloty (8,6 miljard gulden) binnen te halen door de privatisering van 70 bedrijven. De opbrengst zou hiermee twee keer zo groot zijn als vorig jaar. De privatiseringen zullen volgend jaar vooral banken, energiebedrijven en ijzer- en staalfabrikanten betreffen, zo verklaarde de verantwoordelijke minister Emil Wasacz gisteren. Ook de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT gaat van de hand. De privatiseringen vinden plaats via een beursgang of een verkoop aan investeerders.

Van de opbrengst besteedt de regering 8,5 miljard zloty aan uitbetaling van achterstallige salarissen en pensioenen en hervorming van het pensioenstelsel, 2,9 miljard zloty aan dekking van het begrotingstekort en 3,6 miljard zloty aan schadeloosstelling van personen wier bezittingen door het communistische bewind zijn geconfisqueerd. (AFP, DPA)