Peres: provocatie Syrië; Israel bouwt 5.000 huizen op de Golan

TEL AVIV, 20 AUG. Een ministeriële commissie in Israel onder voorzitterschap van Ariel Sharon, de minister van Nationale Infrastructuur, heeft gisteren besloten vijfduizend huizen te bouwen op de Golan-hoogvlakte.

De helft van de huizen krijgt een bestemming als vakantiehuisjes. De overige 2.500 zullen worden toegevoegd aan vier nederzettingen op het westelijke deel van de Golan-hoogvlakte, boven het meer van Tiberias.

De socialistische ex-premier Shimon Peres heeft vanmorgen deze nieuwe Israelische bouwplannen in op Syrië veroverd gebied scherp aangevallen. Israel bezette de Golan-hoogvlakte tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 en besloot ten tijde van het premierschap van Menahem Begin dit van groot strategisch belang geachte gebied te annexeren. Volgens Peres is het besluit om op de Golan-hoogvlakte te bouwen “een provocatie”. Hij vroeg zich af wat voor een zin het heeft “onder het raam van de Syrische president Hafez al-Assad vredesballades te zingen” maar gelijktijdig te besluiten hem te provoceren. Professor Itamar Rabinovich, die ten tijde van premier Rabin met Syrië onderhandelde, zei vanuit New York tegen Ha'aretz dat de Israelische beslissing ernstige gevolgen zal hebben. Volgens hem zullen de stemmen in Damascus die absoluut geen vertrouwen hebben in premier Benjamin Netanyahu daardoor de overhand krijgen.

Politieke kringen in Jeruzalem wijzen er vandaag op dat de nederzettingen die zullen worden uitgebreid, op het verste punt van de bestandsgrens met Syrië liggen. Bovendien is de bouw op de Golan-hoogvlakte in overeenstemming met de Israelische politiek dat de bouwactiviteiten, ongeacht de politieke situatie, doorgaan.

Minister Sharon waarschuwde onlangs vanuit China dat Israel en Syrië in geheime onderhandelingen waren verwikkeld over de toekomst van de Golan-hoogvlakte. Zijn besluit te bouwen op deze vlakte kan daarom worden gezien als een zet om hervatting van de vredesdialoog met Syrië te torpederen.

Minister van Defensie Mordechai heeft de afgelopen weken openlijk signalen aan Damascus afgegeven met betrekking tot mogelijke Israelische territoriale concessies op de Golan-hooglakte. “De diepte van de terugtrekking (op de Golan) is een functie van de diepte van de veiligheid”, zei hij. Mordechai ziet een verband tussen Israels steeds moeilijker wordende positie in Zuid-Libanon en de problematiek rond de hoogvlakte.

Gisteren sneuvelde opnieuw een Israelische soldaat in Zuid-Libanon en werden vier anderen gewond. Vorige week drong een strijder van de moslim-extremististische Hezbollah een zwaar verdedigde Israelische positie in Zuid-Libanon binnen. Hezbollah, zo wordt ook in militaire kringen toegegeven, is een sterk gemotiveerde en gevaarlijke tegenstander. Israel heeft met zijn technologische overwicht geen echt antwoord op de guerrilla-oorlog die Hezbollah tegen Israel voert.