Netanyahu niet naar herdenking akkoord Oslo

TEL AVIV, 20 AUG. De Israelische premier Netanyahu heeft besloten zondag niet deel te nemen aan de feestelijke herdenking in Oslo van het in 1993 gesloten Israelisch-Palestijnse akkoord dat genoemd is naar de Noorse hoofdstad. De socialistische ex-premier Shimon Peres en de Palestijnse leider Yasser Arafat zullen deze plechtigheid, in aanwezigheid van de Noorse koning, wel bijwonen.

Premier Netanyahu zal zich bij deze gelegenheid laten vertegenwoordigen door Moshe Arad, een van zijn raadgevers, en Meir Shitrit, de leider van de regeringscoalitie in de Knesset, het parlement. De laatste sprak er vanmorgen zijn spijt over uit dat Netanyahu in Oslo verstek laat gaan. Als “voorstander van Oslo” sprak hij de hoop uit dat Netanyahu alsnog op zijn besluit zal terugkomen en naar Oslo zal vliegen. Indien de premier dit zou besluiten moet hij zijn vakantie met vrouw en kinderen onderbreken. Volgens de woordvoerder van Netanyahu heeft de premier geen tijd om deel te nemen aan ceremoniën en zich te laten meevoeren op golven van nostalgie. “De premier geeft er de voorkeur aan in Israel te blijven om het vredesproces (met de Palestijnen) vooruit te helpen”, zei de woordvoerder van Netanyahu.

Premier Netanyahu heeft indertijd bij zijn ambtsaanvaarding het akkoord van Oslo als een internationale erfenis van de vermoorde premier Rabin aanvaard, maar alles in het werk gesteld om de geest van het akkoord te doden. Na het akkoord van Hebron - de overdracht van de helft van deze stad aan de Palestijnen - zit 'Oslo' muurvast op Israels standpunt dat alleen op basis van wederkerigheid zaken kunnen worden gedaan. Ondertussen gaat de uitbouw van bestaande nederzettingen in bezet Palestijns gebied in hoog tempo door.

Netanyahu wekt de indruk hoog te paard te zitten nu president Bill Clinton door de affaire rond Monica Lewinsky niet meer de energie lijkt te hebben hem te dwingen verdere territoriale concessies aan de Palestijnen te doen.