Minister van Talibaan: 'Uitlevering Bin Laden is uitgesloten'

KABUL, 20 AUG. De ultra-islamitische Talibaan weigeren om de Saoedische miljonair Osama Bin Laden aan de Verenigde Staten uit te leveren, ook al komt vast te staan dat deze een hoofdrol speelde bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van de Talibaan gisteren gezegd. Volgens de minister zou het tegen de islamitische en Afghaanse principes ingaan om een moslim uit te leveren aan “een land van ongelovigen”. Als Bin Laden betrokken is bij de aanslagen, moet hij daarvoor op Afghaanse bodem worden gestraft, aldus de minister.

De naam van de Saoedische miljonair zou genoemd zijn door Mohammed Sadiq Odeh, de man op de dag van de aanslagen in Pakistan werd gearresteerd en inmiddels in Kenia door de politie daar en de Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI wordt verhoord. Bij een bliksembezoek aan Nairobi zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, dinsdag dat Afghanistan de miljonair moet uitleveren omdat de internationale gemeenschap het bewind van de Talibaan anders nooit zal erkennen. Volgens Albright zijn de activiteiten van de miljonair “vijandig tegenover de beschaafde mensen in de wereld en de Verenigde Staten”. Overigens heeft, zo preciseerde een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren, Washington nog niet formeel om de uitlevering van Bin Laden gevraagd. Wel heeft het de Talibaan verzocht om hem te “controleren”.

Inmiddels hebben Pakistaanse grenswachten bevestigd dat zaterdag bij de grens met Afghanistan een Saoediër en een Soedanees zijn aangehouden. De twee worden ondervraagd in Pakistan. Odeh zou gezegd hebben dat zij betrokken waren bij de bomaanslagen.

In Nairobi heeft de FBI gisteren verder onderzoek gedaan in het Hilltop-hotel, waar dinsdag al een inval werd gedaan. In het hotel zou de bom in elkaar zijn gezet waarmee de aanslag in Nairobi werd gepleegd. Volgens bronnen bij de Amerikaanse regering is de directeur van de FBI, Louis Freeh, inmiddels met een aantal topagenten naar Nairobi gevlogen om daar zelf op de plaats van de aanslag te gaan kijken. De reis zou bedoeld zijn om de banden met de Keniaanse politie te verstevigen. (AP, AFP, Reuters)