Matige groei winst Bayer

LEVERKUSEN, 20 AUG. Winst en omzet van het Duitse chemieconcern Bayer zijn in de eerste zes maanden van dit jaar matig gegroeid. Het concern meldde vanmorgen dat de winst voor belastingen is gestegen met 5,2 procent tot 2,9 miljard mark. De omzet groeide met 3,5 procent tot 28,4 miljard mark.

Eerder deze week kwam het chemiebedrijf Hoechst met zijn resultaten. Bij dit concern steeg de winst voor belastingen met 14 procent tot 2,2 miljard mark, maar deze stijging was voor een deel te danken aan buitengewone baten uit de verkoop van enkele belangen. De omzet verminderde door die verkoop met 18 procent tot 22,7 miljard mark. Bij Bayer kwam de exploitatiewinst wel uit op een record. Dit bedrag, 3,1 miljard mark, was 3,6 procent hoger dan in de eerste zes maanden van het afgelopen jaar. In Europa draaide het concern het best met een omzetgroei van 4,6 procent, vooral dank zij de gang van zaken in Scandinavië en Groot-Brittannië. Azië, Afrika en Australië leverden 2 procent meer omzet, in lokale valuta's gerekend. Na omrekening in Duitse marken resteert evenwel een omzetverlies van 8 procent. Bayer besteedde in de eerste helft van dit jaar 2,2 miljard mark aan investeringen en denkt daaraan over heel 1998 5 miljard mark te spenderen. Het concern had eind juni 143.800 mensen op zijn loonlijst staan, achthonderd minder dan eind vorig jaar. (DPA)