'Kosovo wacht humanitaire ramp'

PRIŠTINA, 20 AUG. Kosovo staat “een humanitaire catastrofe” te wachten tenzij de wapens onmiddellijk worden neergelegd en er een politieke dialoog op gang komt. Dat hebben gisteren de Verenigde Naties en de Europese Unie gezegd.

Het plaatsvervangende hoofd van de VN-hulporganisatie UNHCR, Sören Jessen Petersen, zei gisteren in Priština dat de huidige humanitaire crisis in Kosovo “de komende winter een ramp wordt” als er niet snel een politieke regeling komt. Als die regeling niet komt, zullen de 220.000 mensen die nu op de vlucht zijn geen hulp kunnen krijgen en zal het aantal vluchtelingen nog toenemen.

“Het is te laat om de crisis te vermijden. Om de gevolgen te verkleinen van de situatie zoals we die nu zien, zijn vier dingen nodig: een stopzetting van de vijandelijkheden en een politieke dialoog, betere toegang tot de vluchtelingen, een terugkeer naar huis van de 170.000 Kosovaren die binnen en van de 50.000 Kosovaren die buiten Kosovo op de vlucht zijn en een betere respons op de humanitaire inspanningen.”

Emma Bonino, Europees commissaris voor mensenrechten, liet zich gisteren in Priština in dezelfde zin uit. Ze zei dat “we zeer spoedig van een humanitaire crisis in een humanitaire catastrofe terechtkomen als er geen politieke regeling komt”. “Als we nog de illusie koesteren dat veel humanitaire hulp alleen de mensen in staat zal stellen de winter behoorlijk door te komen, dan is mijn boodschap dat dat onmogelijk is zonder een politieke regeling”, aldus Bonino. “Er is maar heel weinig tijd als we een humanitaire ramp willen voorkomen.”

Het Joegoslavische persbureau Tanjug, spreekbuis van de regering in Belgrado, reageerde cynisch op de steeds dringender waarschuwingen voor een humanitair drama in Kosovo. “De Albanese terroristen en de politieke vertegenwoordigers [van de Albanezen] hebben na hun militaire nederlaag een andere kaart getrokken, die van de zogenaamde humanitaire catastrofe”, aldus Tanjug. Het persbureau beschuldigde het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK van het gebruiken van burgers als “menselijk schild” in zijn strijd tegen de Serviërs.

Ook in het buurland Albanië neemt de humanitaire nood in snel tempo toe. De chef van de missie van de Europese Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Tirana, Daan Everts, zei gisteren dat de NAVO in Albanië troepen moet legeren om de Albanese autoriteiten te helpen bij de opvang van vluchtelingen uit Kosovo. Het noorden van Albanië staat volgens Everts voor “een humanitaire crisis” als er naast de 14.000 vluchtelingen uit Kosovo die er zich al bevinden nog meer mensen de grens over komen.

Zowel de Serviërs als de Albanezen maakten gisteren melding van sporadische gevechten. In het westen van Kosovo kwam daarbij een Servische politieman om het leven en werden twee anderen gewond. De Serviërs meldden gisteren ook de inname van het bij Orahovac gelegen Zociste, waar tot voor kort 27 bejaarde Serviërs en acht monniken in gijzeling werden gehouden door het UÇK. Eerder gisteren werd een Servische politieman gedood toen de patrouille waarvan hij deel uitmaakte in een UÇK-hinderlaag viel.

De Kosovo-Albanezen maakten gisteren bekend dat twee Albanezen de afgelopen dagen in de gevangenis zijn bezweken aan de folteringen waaraan ze door de Serviërs werden onderworpen. Beiden waren verdacht van “terroristische activiteit” en lidmaatschap van het UÇK. (Reuters, AP, AFP)