KLM daagt piloten voor de rechter

AMSTELVEEN, 20 AUG. De KLM spant een kort geding aan tegen de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) om te verhinderen dat de vakbond oproept tot een staking onder zijn vliegers. Vandaag voert de KLM-directie nog overleg met de vliegers, maar wanneer de VNV aan haar standpunt vasthoudt komt de zaak maandag voor de rechtbank in Amsterdam. De VNV heeft haar leden bij de KLM opgeroepen geen dagelijkse lijndiensten uit te voeren op drie belangrijke bestemmingen in de Verenigde Staten als de piloten van KLM-partner Northwest besluiten op 29 augustus het werk neer te leggen. Northwest heeft een conflict met zijn vliegers over de arbeidsvoorwaarden bij het bedrijf.

De KLM vreest dat solidariteitsacties van KLM-vliegers met hun Amerikaanse collega's ernstige schade toebrengen aan de betrouwbaarheid van zijn klantenservice, de werksituatie van andere KLM-medewerkers en de reputatie van het bedrijf. De KLM zegt buiten het arbeidsconflict bij Northwest te staan. De luchtvaartmaatschappij vindt daarom dat de VNV ten onrechte naar het zwaarst denkbare middel grijpt om solidariteit te betuigen met de vliegers van Northwest. Maar de VNV ziet dat anders. Als de piloten van Northwest in het conflict aan het kortste eind trekken en het bedrijf erin slaagt de arbeidsvoorwaarden te verslechteren kan dat volgens de VNV wel degelijk gevolgen hebben voor de KLM-vliegers. Werkgelegenheid van de KLM in Nederland dreigt dan naar de VS te gaan, vreest voorzitter P. Griffioen van de VNV.