KLASSIEKERS OP HERHALING

Foto: Ranziger kon het eigenlijk niet, het huishouden van de familie Bundy. Moeder Peggy husselde de sla met een brandende peuk op de lip en stamvader Al bleef maar behept met bruine strepen in zijn onderbroek, zweetsokken, slechte adem en smelly armpits. En dan hadden we de kinderen nog niet eens gehad: de morsige zoon Bud, hardnekkig bejeugdpuist en als puber al bijna even gefrustreerd als zijn vader; en de dochter, nymfomane Kelly, die amper haar eigen naam kon spellen. “We hebben het ideale televisiegezin altijd gehaat”, verklaarde Ron Leavitt, maker van Married with children in een interview. “It makes us sick, basically.” Zijn wraak was zoet.

'Married' heeft het uitgebluste huwelijk van Peggy en Al als decor. De twee gedogen elkaar alleen nog maar. Ed O'Neill is prachtig als Al, een man die treurt op de brokstukken van een verspild leven. Hij blijft dromen over 'hooters' en veel geld, maar zal altijd de eeuwige verkoper in de treurige schoenenzaak blijven, eeuwig arm, met zijn rammelende Dodge en zijn geldverslindende gezin. Zijn hatelijke vrouw Peggy zal het niet nalaten hem daar dagelijks op te wijzen. Maar ook zij is getekend door haar lot. Haar getoupeerde haar, bimbo-loopje en sexy leggings moeten dezelfde zijn geweest als die ze droeg toen ze Al verleidde in hun highschool-days. Maar in combinatie met haar gefrustreerde tekst krijgt haar verschijning iets tragisch.

De eerste 'Married'-aflevering was op 5 april 1987 in Amerika te zien en de serie werd al gauw populair (naar schatting 15 miljoen kijkers per aflevering), niet in de laatste plaats door de oogverblindende verschijning van Christina Applegate als Kelly. Na elf seizoenen vond mediaconcern Fox het om onbekende redenen welletjes. In Nederland is de serie vanaf het begin vrijwel onafgebroken te zien geweest bij Veronica en SBS6. Vanaf donderdag 3 september begint SBS6 weer bij aflevering 1, dagelijks om 17.30 uur.