Kinderagenda

Concert De dirigent draagt geen strak zwart pak, maar een korte broek; de violisten hebben een baseballpet op en de saxofonist loopt op cowboylaarzen. En ze zitten niet op keurige gouden stoeltjes maar ze staan muziek te maken. Het uit veertig jonge muzikanten bestaande Ricciotti ensemble is geen gewoon orkest. Ze spelen muziek van alle tijden (klassiek, jazz, rock en pop) en treden op tijdens het Kinder Prinsengrachtconcert za 22 aug om 17u op een ponton in de Prinsengracht voor Hotel Pullitzer. Fay Lovsky zingt erbij en speelt op een bijzonder muziekinstrument: een typemachine. En er is ook een acrobatenduo: Hoog en Laag, dat blijft zingen zelfs als ze ondersteboven hangen.

*Kinder Prinsengrachtconcert op za 22 aug vanaf 17u op het ponton in de Prinsengracht voor het Pullitzer, het concert is gratis en wordt ook op Ned 1 uitgezonden.

Ontdektocht Tussen het riet en langs het water valt veel te ontdekken, zeker met een vergrootglas en een schepnet. Vliegende, kruipende, kriebelende en zwemmende dieren. Vlinders, muggen en andere insecten, kikkers, padden, muizen, ratten en misschien wel een slang. En natuurlijk kom je ook zwemmende en drijvende planten tegen op de ontdektocht op za 22 aug om 13u30 voor kinderen van 6-12 jaar in Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten. Op zo 23 aug om 13u30 is er een poppenkastvoorstelling waar planten en dieren een hoofdrol spelen voor kinderen vanaf 4 jaar.

*Ontdektocht voor kinderen van 6-12 jaar op za 22 aug om 13u30 in bezoekerscentrum De Wieden, Beulakerpad 1, Sint Jansklooster. Kosten ƒ 1. Opgeven 0527-246644. Poppenkastvoorstelling op zo 23 aug om 13u30 (duur 45 minuten) voor kinderen vanaf 4 jaar. Kosten ƒ 2,50.

Ko & Lou Hooggeëerd publiek dat wil swingen op Amerikaanse Zwanenhiphop of mee wil doen met een Russische kozakkendans kan naar de laatste voorstelling dit jaar van Wilhelmina Zomers op zo 23 aug om 15u door Meatball & van de Camp oftewel het Utrechtse duo Ko & Lou. De voorstelling is voor hotel New York op de Wilhelminapier, Kop van Zuid, Rotterdam voor kinderen vanaf 4 jaar. De toegang is gratis.

Stoomtreintjesfeest De hoofdrolspeler uit de kinderserie 'Thomas het stoomlokomotiefje' rijdt zo 23 aug vanaf 12u samen met zijn andere stoomvrienden door het Zuiderpark. De treinen rijden allemaal op kolen en stoom en trekken hun wagonnetjes over een rails van een kilometer door het Haagse Zuiderpark. Elk stoomlocomotiefje kan ongeveer 30 mensen trekken.

*Stoomtreintjesfeest op zo 23 aug vanaf 12u in het Zuiderpark, Den Haag, meerijden met een stoomlocomotief kost ƒ 1 voor kinderen en ƒ 1,25 voor volwassenen.

Skaten Goed kunnen remmen, het maken van noodstops, weggedrag en het dragen van beschermers; dat zijn belangrijke onderdelen van de 'Safe Skate Rotterdam'. Eind augustus/begin september worden in Rotterdam gratis 32 clinics (lessen) van 2 uur op vier verschillende plaatsen gegeven voor de jeugd voor 10-18 jaar. De opening is op maaandag 24 aug om 13u30 op het plein Couloured Mind (hoek Beukelsdijk/Diergaardesingel) door Christine Aaftink (oud Nederlands schaatskampioene sprint) en Sven Boekhorst (de enige professionele Nederlandse skater). Alle lessen staan onder leiding van Wilf O'Reilly, vroeger wereldkampioen short-track schaatsen en nu bondscoach van de shorttrackers. Per les kunnen zich maximaal 50 jongeren opgeven. Ook kan op drie van de vier lessen kennisgemaakt worden met rolhockey. De lessen zijn behalve op 24 en 25 aug, 27 en 28 aug op het terrein van de Rolhockeyvereniging The Snails, bij het metrosatation Prinsenlaan, 31 aug en 1 sept buitenexpoterrein Ahoy (Zuiderparkweg) en 2 en 3 sept op het sportterrein Rosepark Feijenoord, tegenover de Paperclip. De lessen beginnen om 10u, 12u, 14u en 16u. Opgeven via de speciale Skate-line 010-4191922. Deelnemers kunnen ook gratis skates lenen.

*Gratis inline-skate lessen voor 10-18 jarigen op diverse plaatsen in Rotterdam op 24, 25, 27, 28, 31 aug en 1, 2 en 3 sep. Opgeven 010-4191922.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker