Ierland treedt op tegen aanslagen

OMAGH, 20 AUG. De Ierse regering heeft een aantal maatregelen aangekondigd die terroristische aanslagen in Noord-Ierland moeten voorkomen. Het recht van verdachten om te zwijgen wordt geschrapt en de verklaring van een hoge politiefunctionaris dat een verdachte lid is van een criminele organisatie zal gelden als bewijs. Ook wordt de controle aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland opgevoerd.

Het Ierse parlement vergadert over twee weken over de maatregelen. Politici in Noord-Ierland en Engeland, zoals de leider van Ulster Unionististen, David Trimble, en de Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, juichen de maatregelen toe. Maar mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor ondemocratische maatregelen, die de politie willekeurig zou kunnen toepassen. De vermoedelijke daders, leden van de Real IRA, wonen in de Ierse Republiek.

Zestien slachtoffers van de bomaanslag in Omagh zijn gisteren begraven in Omagh en dorpen in de omgeving. Duizenden familieleden, sympathisanten en politici bezochten de begrafenissen, bijna elke preek werd live uitgezonden op de televisie. Het verdriet in zowel de protestante als de katholieke gemeenschap wordt openlijk geuit voor televisiecamera's en op de radio. Veel geestelijken wezen in hun preek tijdens de begrafenissen op de gedeelde pijn: “Als het het doel van de terroristen was om protestanten en katholieken uit elkaar te drijven, dan hebben ze gefaald. De twee gemeenschappen zijn nog nooit dichter bij elkaar geweest, verenigd in verdriet”, zei bijvoorbeeld de predikant bij de begrafenis van de vijftienjarige Lorraine Wilson.

Groot-Brittannië zal geen wetten wijzigen als gevolg van de slachting in Omagh, omdat bijvoorbeeld het recht om te zwijgen van verdachten daar al een paar jaar niet meer bestaat. David Trimble voert de druk op Mowlam op om 'internment' opnieuw in te voeren in Noord-Ierland. Internment betekent dat iedereen die verdacht wordt van betrokkenheid bij een terroristische organisatie lange tijd preventief kan worden opgesloten, ongeacht het bewijsmateriaal. Mowlam voelt daar niets voor omdat de methode in de jaren '70 geen vruchten afwierp. Toen werden honderden katholieke mannen en jongens ten onrechte opgesloten, waardoor de haat tegen de Britse regering en de overwegend protestantse politie alleen maar toenam.

Vandaag worden de laatste acht slachtoffers begraven in Omagh.