Hier & Daar

Preuvenemint Tijdens dit culinaire festijn dat van 27 t/m 30 aug wordt gehouden, serveren restaurants gerechten op 't Vrijthof in Maastricht. Betaald wordt met 'Preuvenelappen' (à ƒ 2,50) en een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Bovendien worden speciale bieren en wijnen geschonken en zijn er muziekoptredens van oa André Rieu en zijn orkest en het Deep River Quartet.

*Preuvenemint, 't Vrijthof, Maastricht. Do 27 aug 19-20u, vr 28 16-2u, za 29 12-2u, zo 30 12-1u.

Country Living Fair Het buitenleven staat van 23 t/m 27 aug centraal op Kasteel Vorden. Tijdens de Country Living Fair 1998 worden demonstraties vliegvissen en bloemschikken gegeven, Engelse gerechten bereid en er is een expositie van antieke rijtuigen, een Britse hondenrassen parade, een valkendemonstratie en een modeshow. Bezoekers kunnen per huifkar een rondrit maken door de omgeving van Vorden. Kinderen worden opgevangen in een speciaal kinderdorp.

*Kasteel Vorden, Horsterkamp 8, Vorden. Zo/ma/do 10-18u, di/wo 10-21u, toegang ƒ 20, kinderen 7-12 jr ƒ 10, tot 6 jr gratis. Inl 055-3012323.

Etalagekunst T/m 13 sept zijn de etalages van de binnenstad van Nijmegen ingericht met beeldende kunst. Zo ligt in de etalage van een kousenspeciaalzaak een reuzenarmband van Petra Hartman, bij een kantoorwinkel is een woonwijk met galerijflats, opgebouwd uit 1000 Leitz brievenbakjes en in de showroom van een autobedrijf is een 'racebaan' van kunstenaar Remco Boender neergelegd. Van 2 t/m 25 sept is er een BKE uitverkoop bij het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen, Oude Haven 102. En op 23 en 30 aug, 6 en 13 sept zijn er rondleidingen.

*Beeldende Kunst in de Etalage 1998, Nijmegen. Rondleidingen, 14u CS Nijmegen, kosten ƒ 5, res verplicht: 024-3273911.

Devotionalia Op de Devotionalia-verzamelbeurs in Eindhoven op 23 aug zijn allerlei gebruiksvoorwerpen van de R.K. Volksdevotie te vinden. Op de beurs worden oa bid- en devotieprentjes, rozenkransen, kruisbeelden, zakheiligdommetjes, bedevaartartikelen en wijwatervaatjes verkocht.

*Internationale Devotionalia-verzamelbeurs, Café-restaurant De Harmonie, Hoogstraat 310, 10-16u. Entree ƒ 2,50, 65+ƒ 1,50. Inl 040-2437136.

De kunst van het vestigen Voor de manifestatie 'De kunst van het vestigen' onderzochten architecten, kunstenaars en theoretici/publicisten actuele stedelijke fenomenen in Gouda, zoals de invloed van de multiculturele samenleving op de ruimtelijke ordening. Ook is er een fotowedstrijd uitgeschreven onder de bewoners van Gouda, waarin zij de wijze waarop ze de stad waarnemen, moesten vastleggen. De resultaten van de verschillende projecten zijn van 22 aug t/m 6 sept te zien op een tentoonstelling in het Stadhuis van Gouda. Op 29 aug presenteren de deelnemers aan de manifestatie hun resultaten tijdens een symposium in het stadshuis. En er wordt een catalogus uitgebracht. Inl 010-4763337.

Hof van Verschijnsel Het zomerfestival Hof van Verschijnsel in het Hof/Oranjepark in Vlaardingen begint op 26 aug met de theatervoorstelling Kung Fu van Theatergroep Victoria. In totaal zijn er t/m za vier theatervoorstellingen, waaronder Seven Up van Suver Nuver/Growing Up in Public, te zien om 20u30. Daarnaast is er een Nederlands filmfestival, dat wo t/m za om 22u15 begint en zo 21u30, met oa Kleine Tuin van Alex van Warmerdam en De Poolse bruid van Karim Traïda. Het kunstproject 'Vals Licht', met oa muziek, beeldende kunst en video, is elke avond te zien via een georganiseerde wandeling door het park. Inl 010-2341193.

Hora Ruit Hora ruit was de Latijnse lijfspreuk van Hugo de Groot en de gelijknamige theatervoorstelling in Slot Loevestein gaat dan ook over zijn leven. De voorstelling begint om 21u op een drijvend theater dat toeschouwers van Gorinchem over de Merwede naar Slot Loevestein vaart. Hora Ruit wordt geregisseerd door Frances Sanders en gespeeld door Het Monsterverbond.

*Hora ruit, 26 aug t/m 20 sept (beh ma/di en za 12 sept), 21u, buiten de Waterpoort in Gorinchem. Kaartverkoop bij alle landelijke VVV- en GWK-verkooppunten en de Uitlijn 020-6211211. Losse kaarten kosten ƒ 45 (incl res.kosten). Inl VVV Gorinchem 0183-631525.