Handelsoverschot Japan gegroeid

TOKIO, 20 AUG. Japan heeft in juli een overschot op zijn handelsbalans geboekt van 1.316 miljard yen (18,5 miljard gulden). Dat is bijna 57 procent meer dan in juli vorig jaar en het hoogste bedrag sinds december 1993, zo heeft het Japanse ministerie van Financiën vanmorgen meegedeeld.

Ondanks de grote toeneming is het overschot niettemin wat kleiner uitgevallen dan de meeste analisten hadden verwacht. Het is de zestiende achtereenvolgende maand dat het overschot is gegroeid. Aan de handel met de Verenigde Staten hield Japan 670 miljard yen over. Dat is 60 procent meer dan in juni 1997. Sinds september 1989 is dat overschot niet zo groot geweest. De handel met de Europese Unie leverde Japan een positief saldo op van 377 miljard yen. In vergelijking met juni vorig jaar is dat 175 procent meer. Het handelsoverschot met Azië slonk voor de vijfde maand achtereen. In juni was er een verschil van 359 miljard yen. (Reuters, AP)