Grote fraude bij Gelders uitzendbureau

ARNHEM, 20 AUG. De politie in Gelderland heeft 21 mensen aangehouden op verdenking van grootschalige fraude. Het betreft de eigenaars en een aantal medewerkers van een uitzendbureau in Westervoort, die voor een bedrag van vijf miljoen gulden sociale premies en belastingen hebben ontdoken.

De zaak kwam een jaar geleden aan het rollen, toen een aantal oud-medewerkers van het uitzendbureau - dat actief is in de vleesverwerkende industrie - bij het Gak kwam klagen over de hoogte van hun WW- of WAO-uitkering. Die was veel lager dan het nettobedrag dat ze van het uitzendbureau ontvingen.

Onderzoek van de sociale recherche van het Gak, waarbij de complete administratie van het bedrijf in beslag werd genomen, maakte gaandeweg duidelijk dat het uitzendbureau 2,5 jaar lang te weinig sociale premies en belastingen afdroeg. Dat gebeurde onder andere door op papier reiskosten uit te keren aan werknemers, waardoor het bruto belastbare bedrag laag werd gehouden. Ook werden er werknemers ziek gemeld die vervolgens gewoon doorwerkten.