Drie D66'ers weg uit Europees Parlement

BRUSSEL, 20 AUG. Drie van de vier D66'ers in het Europees Parlement stellen zich niet kandidaat voor de Europese verkiezingen van juni volgend jaar. De leider van de D66-delegatie in het Europees Parlement, J.W. Bertens, en zijn collega-parlementariërs L. Brinkhorst en D. Eisma zijn niet herkiesbaar. Alleen J. Boogerd stelt zich opnieuw kandidaat. “Een fractie van een bepaalde leeftijd moet ruimte laten aan nieuwelingen”, aldus Eisma vanmorgen. Net als Bertens, die sinds 1989 in het Europees Parlement zit, ambieert Eisma een zetel in de Eerste Kamer.

L. van der Laan, woordvoerder van Europees Commissaris H. van den Broek, heeft zich wel aangemeld voor de voorlopige kandidatenlijst die gisteren werd gesloten.

“Ik wil meebouwen aan een democratisch Europa”, licht Van der Laan (32) vanuit Polen haar kandidatuur toe. “Goede democratische controle is nodig door een sterk Europees Parlement met mensen die weten hoe Brussel werkt.” Ook bij de Europese verkiezingen in 1994 stelde Van der Laan zich kandidaat. “Nu heb ik vier jaar meer ervaring.”

Van der Laan is sinds anderhalf jaar woordvoerder van Eurocommissaris Van den Broek die verantwoordelijk is voor de betrekkingen met Oost-Europa. Daarvoor zat ze twee jaar in zijn kabinet.

De leden van D66 moeten zich nog uitspreken over de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. Op een congres volgend voorjaar wordt de nieuwe lijsttrekker aangewezen.

De verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden in juni volgend jaar. De in totaal 626 leden worden gekozen voor een periode van vijf jaar.