DNA Clinton moet seks bewijzen

WASHINGTON, 20 AUG. President Clinton heeft een DNA-monster overgedragen aan de onafhankelijk aanklager Kenneth Starr. Starr had daarom gevraagd, om te kunnen vaststellen of vlekken op een jurk van Monica Lewinsky veroorzaakt zijn door seksueel contact met de president.

Lewinsky zal vandaag in Washington voor de tweede keer getuigen voor de grand jury in Washington, de geheime kamer van onderzoek. Volgens Amerikaanse media zal ze verklaren dat haar contacten met de president verder gingen dan Clinton onder ede heeft gezegd.

Clinton vierde gisteren in kleine kring zijn 52ste verjaardag. Met zijn vrouw Hillary en dochter Chelsea is hij met vakantie op het eiland Martha's Vineyard, voor de kust van Massachusetts. Daar was hij gisteravond te gast bij een etentje van zijn vriend Vernon Jordan, die zelf een bijrol in het schandaal speelt omdat hij zich inspande werk voor Lewinsky te vinden toen ze in opspraak dreigde te komen.

Volgens Clintons woordvoerder Michael McCurry is de president ervan overtuigd dat hij nog steeds het vertrouwen van het Amerikaanse volk heeft. Maar McCurry erkende dat het een moeilijke tijd is voor Clinton, die maandag in een televisierede spijt betuigde dat hij “mensen, onder wie zelfs mijn vrouw” misleid heeft over zijn verhouding met Lewinsky.

Van de oproep die Clinton in dezelfde rede deed om nu een punt achter de hele kwestie te zetten, is de afgelopen dagen niets terechtgekomen. Starr werkt gestaag verder aan zijn onderzoek of Clinton meineed heeft gepleegd, dan wel op een andere manier het gerechtelijk onderzoek heeft tegengewerkt. Politici van beide partijen blijven de president scherp veroordelen. De derde man van de Republikeinen in het Congres, Afgevaardigde Tom DeLay uit Texas, spoorde Clinton gisteren aan af te treden.

Tijdens zijn verhoor voor de grand jury erkende Clinton maandag dat hij een seksuele verhouding heeft gehad met Lewinsky, die hem herhaaldelijk oraal zou hebben bevredigd. Hij weigerde over hun seksuele contacten nadere vragen van de aanklagers te beantwoorden. Die wilden nagaan of Clinton meineed pleegde toen hij in januari tegenover de advocaten van Paula Jones, die hem had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie, ontkende dat hij seksuele relaties met Lewinsky had gehad.

Volgens Clinton was zijn ontkenning tegenover de advocaten van Jones “juridisch accuraat”. Orale seks zou niet vallen onder de definitie van “seksuele relaties” die door de rechter in die zaak was goedgekeurd. Maar Starr vergelijkt Clintons versie van zijn contacten met Lewinsky nu met die van de voormalige stagiaire zelf. Die zou bereid zijn te verklaren dat hun seksuele relatie gevarieerder was, en meer wederzijds van aard, dan de president deed voorkomen. Dat is voor Starr van belang, omdat de verhouding daarmee (anders dan Clinton onder ede verklaarde) wèl gedekt wordt door de definitie van seks die in de zaak-Jones gehanteerd werd.

Het DNA-monster van Clinton dat Starr nu in zijn bezit heeft, is afkomstig van het marinehospitaal in Bethesda, bij Washington, dat als het vaste ziekenhuis van de president altijd over bloed van hem beschikt. Het Witte Huis heeft het hospitaal enkele dagen geleden toestemming verleend om Starr te geven waar hij om vroeg.

    • Juurd Eijsvoogel