Deutsche Bank stapt in Braziliaans voetbal

RIO DE JANEIRO, 20 AUG. Deutsche Bank, Duitslands grootste bank, stapt in het Braziliaanse voetbal door financiële banden aan te gaan met de grootste clubs, kredietverstrekking en financiering van transfers. Dit heeft het economische weekblad Gazeta Mercantil gemeld.

De stap houdt verband met een recente wet van de minister van Sportzaken, ex-voetballer Edson Arantes do Nascimento (beter bekend als Pele), die clubs verplicht voor eind maart 2000 een NV te worden.

Hierdoor staat volgens deskundigen het Braziliaanse voetbal aan de vooravond van een “financiële explosie”.

Deskundigen zijn ervan overtuigd dat het Braziliaanse voetbal in vergelijking met dat in andere landen maar een miniem deel van zijn commerciële mogelijkheden benut. De Brazilaanse eredivisie is goed voor een omzet van een miljard dollar per jaar, bestaande uit transfergelden, tv-rechten, sponsorgeld en entreeheffingen. Meer dan 60 procent komt uit transfers. Spelersmakelaar en adviseur van Deutsche Bank Juan Figer is ervan overtuigd dat de omzet de komende twee à drie jaar kan groeien tot ongeveer 5 miljard dollar. (DPA)