De Bie met programma op tv zonder Van Kooten

HILVERSUM, 20 AUG. Kleinkunstenaar, schrijver en programmamaker Wim de Bie brengt vanaf 25 oktober voor het eerst een programma op televisie zonder Kees van Kooten. Dat bleek gisteren tijdens de presentatie van de programma's die de VPRO in het winterseizoen gaat uitzenden.

Begin dit jaar kondigde Van Kooten aan - na 29 jaar deel te hebben uitgemaakt van het satirische duo Van Kooten en De Bie - voorlopig geen televisieprogramma's te willen maken. Bedoeling is dat De Bie een serie van acht 'lezingen met lichtbeelden' gaat geven vanuit het Nationaal Vakbondsmuseum. Volgens de VPRO wil hij daarmee “het maatschappelijk debat aanjagen dat alle dagen, onder andere via Internet, door de kijkers kan worden voortgezet”.

Hoewel de VPRO op Nederland 3 samenwerkt met de VARA, RVU en NPS, wil de omroep zich blijven onderscheiden met eigenzinnige programma's, zo zei VPRO-directeur Hans Maarten van den Brink gisteren. “Enerzijds zullen wij daarmee onze tijd ver vooruit zijn, anderzijds schuwen wij niet de dingen te doen die anderen al jaren niet meer doen. We moeten proberen niet toe te geven aan de waan van de dag.”

Op 20 en 27 december zendt de omroep een documentaire uit van Hans Keller en Henk Hofland over de Greet Hofmans-affaire en de rol die de Nederlandse pers daarin heeft gespeeld.

Voor het voorjaar staat de driedelige dramaserie Retour Den Haag over de IRT-affaire gepland. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van oud-minister van Binnenlandse Zaken Ed. van Thijn.