Beleggers straffen Nedlloyd af

AMSTERDAM, 20 AUG. Het aandeel Nedlloyd was vanochtend de grootste verliezer op de Amsterdamse effectenbeurs. De publicatie van halfjaarcijfers die nog slechter waren dan analisten hadden verwacht, drukte de koers met ruim 9 procent. Aan het eind van de ochtend noteerde Nedlloyd 32,40 gulden, een verlies van 3,30 gulden .

Kort nadat de beursindex van de 27 belangrijkste aandelen negen punten hoger opende viel de koperskant op het Damrak helemaal stil. Het gevolg was dat de AEX-index weer onder de grens van 1200 punten dook. Aan het eind van de ochtend stond de graadmeter op 1195,22 punten, een verlies van 4,72 punten. De gebeurtenissen op het Damrak kwamen overeen met het beeld op de overige Europese beurzen. Overal stonden de beursbarometers op een licht verlies.

Over de resultaten van Nedlloyd brieste een handelaar: “Dit is allemaal zo verschrikkelijk slecht. Wie wil dat aandeel nou nog hebben?”

De halfjaarwinst van ABN Amro viel wel goed bij beleggers. De bank heeft de nettowinst met twintig procent opgevoerd. De winst per aandeel steeg daardoor met 18 procent. Op de dalende beurs klom het bankaandeel met 1,30 naar 51,40 gulden.

Het niveau van de beurskoersen werd in belangrijke mate gedicteerd door de optiebeurs, zo meent een commissionair. “Veel handelaren hebben belang bij een niveau beneden de 1200 punten, wegens de expiratie van opties op vrijdag. Dus drukken ze de index met wat mandjeshandel omlaag.” De zogeheten 'mandjes' zijn samengesteld uit aandelen van fondsen die meewegen in de AEX-index. Optiehandelaren ontkennen dat ze een dergelijke invloed op de aandelenhandel hebben.

Pakhoed, dat eerder deze week nog fraaie resultaten en verwachtingen bekend maakte, daalde net als Nedlloyd. Het Rotterdamse opslag- en distributieconcern verloor 1,80 op 58,50 gulden. Ook Heineken, KLM en Philips stonden vanochtend op verlies. De koers van Heineken, die de afgelopen tijd sterk was gestegen, daalde met 2,80 naar 92 gulden. KLM verloor 2,40 op 80,50 en Philips ging met een verlies van vier gulden naar 163,50 gulden.

Onder de stijgers was de winst van Bührmann opmerkelijk. De handelsonderneming, overgebleven na het uiteenvallen van KNP BT, klom met een winst van 1,10 naar 45,80 gulden. Numico blijft het onverminderd goed doen aan het Damrak. De koers steeg met drie dubbeltjes naar 65,30 gulden.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren met een klein verlies. Beleggers die eerder deze week grote aankooporders hadden afgegeven, maakten nu een pas op de plaats en stootten sommige stukken af. De Dow Jones-index stond op het einde van de dag 21,37 punten lager op 8693,28 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was een fractie lager. De Nikkei-index zakte met 14,93 punten (0,09 procent) tot 15.391,41. Eerder op de dag was de index wel duidelijk lager, maar de koersstijging van de yen maakte daar een eind aan. De beurs van Zuid-Korea profiteerde danig van de stijging van de yen. De index daar ging met 4,9 procent omhoog. Ook Hongkong was hoger met een stijging van ongeveer 2,5 procent.