Astra-directie steenrijk door beursgang

Het Damrak verwelkomt volgende maand het nieuwe automatiseringsfonds Astra. Dit bedrijf geeft nauwelijks nieuwe aandelen maar en herplaatst bestaande stukken. De directie wordt steenrijk, maar deskundigen zijn kritisch.

AMSTERDAM, 20 AUG. Met veel bombarie wordt de komst van het Nieuwegeinse Astra naar het Damrak aangekondigd. Ruim 3 miljoen aandelen worden hier vanaf 2 september tegen een prijs van tussen de 17 en 20 gulden verhandeld. De directie maakt momenteel een tournee langs buitenlandse professionele investeerders.

Particuliere beleggers, die zich vanaf vandaag kunnen inschrijven op de stukken, smullen bij de gedachte dat de koers de eerste weken vast wel weer met een procent of 50 zal stijgen. Zo ging het immers ook bij recente beursintroducties van andere kleine automatiseerders zoals CMG, CSS, HITT en C/tac.

Beleggingsdeskundigen zetten echter hun vraagtekens bij weer zo'n spectaculaire beursintroductie. “De IT-branche is een hypesector”, zegt P.P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters. Beleggers hebben natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid, maar ze moeten wel inzien dat de aandelen van dergelijke kleine bedrijfjes snel overgewaardeerd zijn. Kijk, een Jaguar is een mooie auto die misschien wel twee ton waard is, maar geen twee miljoen.”

De Vries zet kanttekeningen bij de beperkte uitgifte van nieuwe aandelen. Bedrijven vragen doorgaans een notering aan bij de beurs om kapitaal aan te trekken met een emissie. Met het geld kan het bedrijf dan de expansie financieren die tot winstgroei en uiteindelijk dividend voor de beleggers moet leiden. Astra trekt nauwelijks geld aan met diens beursgang

Het bedrijf geeft slechts 400.000 nieuwe aandelen uit. De overige 2,8 miljoen stukken zijn aandelen van de directeuren die tevens de oprichters van het bedrijf zijn. Zij incasseren samen ongeveer 50 miljoen gulden. Dat geld gaat niet naar de onderneming maar is voor privédoeleinden.

De Vries: “Je moet daar erg argwanend tegenover staan. Ze plaatsen ineens veertig procent van het bedrijfskaptitaal op de beurs. Dan kun je alleen maar concluderen dat ze geen geld nodig hebben.”

Bestuursvoorzitter P. van Basten, die bijna een miljoen aandelen herplaatst, wordt de rijkste manager van Astra na de ontvangst van ongeveer 18 miljoen gulden. De andere twee directeuren en mede-oprichters, A. van de Wouw en G. Alberts, worden ook multimiljonair. Zij halen respectievelijk ongeveer 17 miljoen en 15 miljoen gulden op.

De bedragen kunnen nog hoger worden als zakenbank MeesPierson, die de beursgang begeleidt, extra aandelen kan opkopen bij de managers wegens grote belangstelling. Deze zogenoemde 'greenshoe-optie' is vastgesteld op 419.000 aandelen, goed voor een bedrag van nog eens circa 8 miljoen gulden.

Van Basten geeft toe dat de beursgang mede gebruikt wordt om te 'cashen'. “Dit bedrag krijg ik niet op”, grapt hij. Hij ziet het “als een beloning voor de oprichters”.

“Het is jammer als wij worden afgeschilderd als geldwolven”, zegt Albers in een reactie. “De beursgang maakt het voor ons mogelijk een aandelenoptieplan voor ons personeel op te zetten waar wijzelf niet in participeren. Als wij geldwolven waren geweest, hadden we dat wel gedaan.”

Albers vertelt dat de emissie eigenlijk veel groter had moeten. “We waren van plan een grote acquisitie te doen, maar dat ging op het laatste moment niet door. En waarom zouden we geld aantrekken en er vervolgens niets mee doen?”

Had u dan ook de beursgang niet moeten uitstellen? Albers: “Het is heel moeilijk om zo'n datum vast te stellen. Op een gegeven moment moet je gewoon gaan.”

Astra ontstond in 1992 uit een managent buy-out van Rijnhaave Groep. Sindsdien is het een bloeiende bedrijf. In 1997 steeg de Astra-winst naar 3 miljoen gulden op een omzet van 35 miljoen gulden. In 1996 werd 2,2 miljoen winst geboekt.

Bij Astra zijn 200 werknemers in dienst. Opvallend is dat het personeelsverloop is gestegen naar een bedrijfsrecord van 12 procent. Die ontwikkeling hoopt de top af te remmen door middel van het optieplan waar Albers op doelde.

IT-analist B. Siebrand van SNS Securities ziet de beursgang niet alleen als een manier voor de manager om binnen te lopen, maar ook als een grote publiciteitsstunt. “Geloof maar dat er straks postzakken met sollicitaties binnenkomen. Dat is nou net waar een detacheringsbedrijf in deze krappe arbeidsmarkt op zit te wachten.”

Siebrand is sceptisch over het nieuwe fonds. “Wij raden onze klanten die piepkleine fondsen niet aan. Beleggers betalen vijftig keer de winst. Ze moeten niet meedoen met de gekte waardoor er absurde koersen op het bord komen.”

    • Sjouke Rijper