Albanezen en CIA jagen op terroristen

TIRANA, 20 AUG. In Albanië hebben de Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Albanese autoriteiten een grote klopjacht ontketend op leden van een terroristische groep die een plan heeft opgesteld om de Amerikaanse ambassade op te blazen.

Een woordvoerder van het Albanese ministerie van Binnenlandse Zaken sprak gisteren van “een zeer intensieve jacht” op de terroristen. “De [Albanese] geheime dienst en de CIA stellen lijsten van verdachten samen en sturen de politie op hen af.”

Volgens de woordvoerder is de klopjacht het resultaat van de ontdekking, vorige week, door de CIA, van “serieus bewijsmateriaal” dat er plannen bestonden om de Amerikaanse ambassade op te blazen. Het complot hing waarschijnlijk samen met de recente arrestaties van enkele Egyptenaren die betrokken zouden zijn geweest bij aanslagen in Egypte, onder andere die van vorig jaar november in Luxor, die 62 mensen, onder wie veel buitenlandse toeristen, het leven kostte. Om dat onderzoek, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Egyptische autoriteiten, te frustreren zou het plan zijn beraamd om de ambassade van de VS op te blazen. Het complot kan bovendien te maken hebben met de recente bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es-Salaam, waarbij 257 doden zijn gevallen.

Eind vorige week meldde de Amerikaanse ambassadeur in Tirana, Marisa Lino, zich bij de autoriteiten. Ze zei dat er “solide bewijs” was voor een complot. Daarop werd begonnen met de evacuatie van niet-essentieel personeel en de familieleden van stafleden van de ambassade. Sinds zondag wordt de ambassade zwaar bewaakt door honderdvijftig Amerikaanse mariniers en commando's. Dinsdag bracht president Clinton het Congres op de hoogte van het complot.

Sinds juni zijn in Albanië zeker vijf Egyptenaren opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terreuracties in Egypte. Ze waren in het bezit van valse paspoorten en zouden lid zijn van de Islamitische Jihad beweging. Inmiddels zijn ze aan Egypte uitgeleverd. Volgens de autoriteiten in Tirana wordt nu in diverse Albanese steden gezocht naar andere leden van Islamitische Jihad. Inmiddels zijn volgens de Albanese woordvoerder de Albanese ambassades in Frankrijk, Italië, Duitsland en andere landen met een bomaanslag bedreigd.

Inmiddels heeft Albanië zijn grensbewaking versterkt en de veiligheidsmaatregelen rond ambassades uitgebreid. Volgens de Albanese minister van Buitenlandse Zaken, Paskal Milo, heeft het bewind van de vorige Albanese president, Sali Berisha, “een golf van terroristen” in staat heeft gesteld Albanië binnen te komen. (AP)