Zwemmer gestrand door mensenlucht

ROTTERDAM, 19 AUG. Marathonzwemmer Benoit Lecomte is gestrand op de Azoren, de eilandengroep op ruim 1.200 kilometer van de Portugese kust. De Fransman begon vorige maand aan zijn transatlantische tocht van de Amerikaanse staat Massachusetts naar de Franse havenstad Brest, maar in het zicht van de finish besloot hij maandag tot een tussenstop op de Portugese archipel.

“Ik rook het land, ik rook de bossen, ik rook de mensen. Mijn hoofd wilde opeens niet meer”, zei de 31-jarige Lecomte nadat hij voet aan land had gezet. Na slechts korte tijd op het strand te hebben doorgebracht zocht de Fransman zijn begeleidingsboot weer op. “Ik ben als een vogel in een kooitje. Hoe langer die gevangen zitten, hoe minder graag ze naar buiten willen.”

Lecomte, een medewerker van een Amerikaanse vliegtuigmaatschappij, beslist over enkele dagen of hij zijn tocht vervolgt. Aanvankelijk bedroeg zijn reis 5.432 kilometer, maar de tussenstop op de Azoren betekent dat Lecomte 480 tot 640 extra kilometer zal moeten afleggen.

De geboren Parijzenaar zwemt zes tot acht uur per dag. Na twee uur last hij een adempauze in. Lecomte wordt bijgestaan door een zeilboot waarop twee vrienden dagelijks zes maaltijden bereiden. Elke maaltijd is goed voor zeven tot achtduizend calorieën.

Met zijn tocht verdient Lecomte naar schatting 300.000 gulden. De zwemmer geeft het geld aan een kankeronderzoek. Lecomtes vader overleed zeven jaar geleden aan darmkanker.