Zimbabwe wil Kabila helpen; Beslissende slag in West-Congo nabij

KINSHASA/HARARE, 19 AUG. In West-Congo maken rebellen en regeringstroepen zich op voor een beslissende slag bij de garnizoensstad Mbanza Ngungu, 120 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kinshasa. President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft gezegd dat buurlanden het eens zijn over de noodzaak van “spoedige hulp” voor Kabila. Hij zei niet hoe.

Terwijl opstandige legereenheden, bestaande uit Oost-Congolese Tutsi-soldaten en gewezen militairen van ex-dictator Mobutu, oprukken in de richting van Kinshasa, trekken vrachtwagens vol regeringssoldaten, ondersteund door tanks, vanuit de hoofdstad op naar het zuidwesten. Zij zullen elkaar naar alle waarschijnlijkheid treffen bij Mbanza Ngungu, vanouds een basis voor tankeenheden van het Congolese leger, die nog steeds in handen is van eenheden die president Kabila trouw zijn gebleven.

Kinshasa zit al dagen zonder stroom, omdat oprukkende rebellen zich donderdag meester maakten van 's lands grootste waterkrachtcentrale, in Inga, en de evacuatie van buitenlanders, zowel door de lucht als met de veerboot over de rivier de Congo, gaat onverminderd door. De woordvoerder van president Kabila, Didier Mumenge, toont zich echter nog steeds strijdlustig. Gisteren kondigde hij aan dat de door rebellen veroverde basis Kitona, aan de benedenloop van de Congo, was “gebombardeerd” en dat er parachutisten waren geland.

Een buitenlandse correspondent in Kitona heeft echter niets gemerkt, maar heeft van 'luchtvaartkringen' vernomen dat er meer naar het oosten, richting Mbanza, wel degelijk een luchtaanval heeft plaatsgehad. Kabila's Congo heeft geen luchtmacht en in Kinshasa gaat het gerucht dat Zimbabwe enkele van zijn gevechtsvliegtuigen heeft 'uitgeleend' aan Kabila.

Betrouwbare berichten van het westelijke front zijn schaars, maar zowel The New York Times als de BBC hebben de afgelopen dagen geconstateerd dat er op de luchthaven van Kinshasa militair materieel uit Angola en Namibië is gearriveerd en dat er Angolese soldaten zijn gezien in de hoofdstad. Het zou gaan om een bataljon zogeheten 'Katangese gendarmes', naar Angola uitgeweken Congolezen uit Katanga, die de regering in Luanda ter beschikking zou hebben gesteld van Kabila.

In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, hebben de ministers van Defensie van vijf landen in zuidelijk Afrika gisteren zes uur lang beraadslaagd over de crisis in Congo. Kabila liet zich vertegenwoordigen door zijn zoon Joseph, die inmiddels is opgeklommen tot plaatsvervangend legerleider. Hij heeft naar verluidt bij de ministers van Zimbabwe, Zambia, Namibië en Angola aangedrongen op bijstand in de vorm van troepen, logistieke en luchtsteun. Delegatieleden zeggen dat de vijf geen overeenstemming hebben bereikt, maar president Robert Mugabe van Zimbabwe zei na afloop voor de televisie dat “de betrokken landen het erover eens zijn dat hulp (voor Kabila) is geboden, en wel zo spoedig mogelijk”. Mugabe gaf geen bijzonderheden over de manier waarop. (AFP, Reuters)