Verzekeraar ASR wil uitvoeringsinstelling

ROTTERDAM, 19 AUG. De middelgrote verzekeraar ASR (voorheen Stad Rotterdam) is van plan een eigen uitvoeringsinstelling (uvi) voor werknemersverenigingen op te richten. Dat zegt bestuursvoorzitter C. de Swart.

De privatisering van de sociale zekerheid die het tweede Paarse kabinet wil doorvoeren, maakt een eind aan het monopolie van de bestaande uvi's GAK, SFB, Cadans/GUO en USZO. Commerciële verzekeraars kunnen nu een eigen uvi oprichten.

“Wij zijn tot de conclusie gekomen dat we dat moeten doen”, zegt De Swart. ASR-dochter De Amersfoortse heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat een eigen uvi haalbaar is. “We weten alleen nog niet of we samen met partners een uvi moeten oprichten of alleen.”

Swart ziet andere middelgrote verzekeraars, zoals Goudse Verzekeringen en Delta Lloyd, als mogelijke samenwerkingspartners. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze vrezen 'ondergesneeuwd' te raken door de allianties die de bestaande uitvoerders met grote verzekeringsmaatschappijen zijn aangegaan. Zo is het GAK gelieerd aan Achmea, GUO/Cadanz aan de Rabobank, SFB aan ING Bank en USZO aan pensioenfonds ABP.

“Wij worstelen met de machtsconcentraties op uvi-gebied”, zegt Swart. Samen kunnen middelgrote verzekeraars hun krachten bundelen en een eigen uvi oprichten die de concurrentie aankan met de bestaande grote partijen.

Als van samenwerken niets terechtkomt, kan ASR ook nog alleen een uvi oprichten. “Dat zou dan wel een uitgeklede uvi worden, die veel uitbesteed aan bestaande uitvoerders”.