Thomassen in vier bedrijven gesplitst waarvan één sluit

RHEDEN, 19 AUG. Thomassen International in Rheden gaat opnieuw, en nu definitief, reorganiseren. Het bedrijf wordt opgesplitst in vier zelfstandige ondernemingen, waarvan één, voor het vervaardigen van gasturbines, binnen anderhalf jaar zal worden gesloten. Volgens interim-directeur C. Hoogendijk is opsplitsing “de meest voor de hand liggende optie”.

Thomassen International kent een lange en roerige geschiedenis van reorganisaties en koerswijzigingen. Zo werd er vijf keer - zonder gevolg - een beursgang aangekondigd. De laatste reorganisatie vond plaats in januari van dit jaar, toen werd bekendgemaakt dat “enkele honderden” van de in totaal 850 arbeidsplaatsen zouden komen te vervallen. Het bedrijf had te maken met achterblijvende aanbestedingen van gasturbineprojecten, door scherpe concurrentieverhoudingen in de markt en door de Azië-crisis. Er verdwenen 360 banen.

Het bedrijf heeft gisteren bekendgemaakt dat de vier verschillende activiteiten worden ondergebracht in evenzoveel zelfstandige ondernemingen. Het gaat daarbij om Services, Compressoren, Mechanische Werkplaats en Gasturbines. De eerste drie hebben volgens Hoogendijk goede kansen om te overleven. “Compressoren telt tussen de 130 en 150 werknemers, heeft een omzet van zo'n honderd miljoen gulden en behaalt een gezonde winst. Dat wordt gewoon een mooi bedrijf”, aldus Hoogendijk.

Voor Services, ook wel omschreven als technische dienstverlening, geldt hetzelfde. Mechanische Werkplaats, waar tussen de 30 en 40 mensen aan draaibanken en andere metaalbewerkingsmachines werken, kent een ongewissere toekomst. “We gaan op zoek naar klanten. Tot nu toe werkte de afdeling vooral intern.” Gasturbines wordt afgebouwd en houdt rond het jaar 2000 op te bestaan.

De opsplitsing is nodig, zegt Hoogendijk, om duidelijkheid te verkrijgen over de winstgevendheid van elk van de onderdelen. “Dat is nu voor ons onzichtbaar.” Hoogendijk, die in april als interim-directeur aantrad toen de zittende directeur E. Kroese opstapte na ruzie met de Raad van Commissarissen, beaamt dat de vele reorganisaties Thomassen tot nu toe weinig goeds hebben gebracht. “Maar door de opsplitsing wordt het probleem nu goed aangepakt. Bovendien doen we iets wezenlijks met Gasturbines. Daar zaten de problemen, en dat wordt nu afgebouwd.”

De reorganisatie werd nodig, toen bekend werd dat General Electric (GE) geen belangstelling had voor het bedrijf. Thomassen bouwt onderdelen voor GE, maar de licentie die binnenkort afloopt wordt niet door GE verlengd. Het Amerikaanse bedrijf zou nog wel interesse hebben in één of twee van de nieuw te vormen bedrijven.

De bonden zijn boos over de gang van zaken. Een woordvoerder van CNV noemde de gevolgde strategie zeer risicovol. Voorzitter H. Stoelwinder van de OR vindt de reorganisatie triest.