Stork verhoogt winst met 16,6 pct tot 76,3 miljoen

AMSTERDAM, 19 AUG. Stork heeft de nettowinst in de eerste helft van dit jaar met 16,6 procent zien toenemen tot 76,3 miljoen gulden. De omzet daalde van 2,1 tot 2 miljard. Op grond van de met 16 procent gestegen orderontvangst naar bijna 3 miljard verwacht het bedrijf over het hele jaar een hogere winst. Door de verdubbeling van de orderportefeuille uit Australië heeft Stork nauwelijks last van de Azië-crisis.

In de eerste helft van dit jaar liep het aantal orders uit Azië licht terug met 0,7 procent. Tijdens een toelichting op de cijfers verklaarde bestuursvoorzitter A. Veenman dat hij alert is op de situatie in Azië. In Indonesië, Zuid-Korea en Maleisië zit de meeste pijn voor Stork, dat echter geen reden ziet de omzetverwachtingen in die regio voor de rest van het jaar naar beneden bij te stellen.

Vrijwel alle divisies boekten de eerste zes maanden van dit jaar betere resultaten met uitzondering van het bedrijfsonderdeel Engineering and Contracting. Deze werkmaatschappij behaalde een negatief bedrijfsresultaat van 10 miljoen gulden, terwijl vorig jaar nog een winst van 10 miljoen werd gemaakt. De oorzaak is volgens Veenman dat te weinig opdrachten in Nederland tot bezettingsverliezen in deze sector hebben geleid. Daarnaast leed Engineering and Contracting op twee projecten verlies. Stork ontving in het eerste halfjaar voor 2,96 miljard gulden aan orders.

Het totale bedrijfsresultaat steeg met ruim 14 procent tot 110,5 miljoen. De divisie Technical Services behaalde met 44 miljoen het beste bedrijfsresultaat. Industrial Components profiteerde van de goede gang van zaken bij de luchtvaart- en defensie-activiteiten. De resterende twee bedrijfsonderdelen, Textile Printing en Food Processing and Packaging (waarin Stork marktleider is voor machines die wit- en rood vlees verwerken) droegen naar tevredenheid aan de resultaten bij. De textieldruksector was verliesgevend.

Beleggers toonden zich niet onder de indruk van de resultaten van Stork. Nadat het aandeel gisteren sloot met 1,10 gulden winst op 65,60, kalfde de koers vanochtend met 2,20 gulden af.

Stork bekijkt met interesse de pogingen van zakenman J. Rosen Jacobson, die nog een aantal Fokker 70- en Fokker 100-toestellen wil bouwen. Stork heeft de niet failliete onderdelen van Fokker ondergebracht in de werkmaatschappij Fokker Aviation, die niet alleen onderhoud verricht en onderdelen maakt voor de bestaande Fokker-toestellen die nog rondvliegen, maar ook de mallen in bezit heeft om nieuwe toestellen te maken.

Ook is de certificering van nieuwe Fokker-toestellen bij Stork ondergebracht. Of Rosen Jacobson, die met een aantal medewerkers al meer dan een jaar werkt aan Rekkof (Fokker omgekeerd) op Schiphol-Oost, er in zal slagen Fokker nieuw leven in te blazen is ook Veenman niet duidelijk. “Het is bijvoorbeeld een heel ingewikkeld proces om alle toeleveranciers op één lijn te kijgen. We wachten rustig af.”