Stella Jongmans valt flauw voor start 800 meter

BOEDAPEST, 19 AUG. De eerste dag van de EK verliep voor de Nederlandse atletiek anders dan verwacht. Twee atleten van wie een finaleplaats verwacht werd, verdwenen gisteravond uit het toernooi. De onervaren Gert-Jan Liefers liet zich op de 1.500 meter naar de vijfde plaats drukken en Stella Jongmans beleefde een klein drama door vlak voor de start van haar 800-meterserie onwel te worden en flauw te vallen. “Ik dacht dat ik doodging, het was totale paniek”, vertelde de atlete, die aan de start verstek moest laten gaan.

Jongmans was vanmorgen weer redelijk hersteld. Ze had geen verklaring voor haar flauwte. “Ik had net mijn spikes aangetrokken, hoorde nog wel de uitslag van een van de andere series en daarna weet ik niets meer.” Toen ze bijkwam, had ze hevige hoofdpijn. “Ik had het gevoel dat ik door de wringer was gehaald”, aldus de 27-jarige atlete.

Volgens bondsarts Els Stolk zou de overgang van de warme call-room, de plek waar de deelnemers zich voor een wedstrijd moeten melden, en het koele busje waarmee ze naar de baan werd vervoerd funest voor de atlete kunnen zijn geweest. Stolk denkt niet dat er meer aan de hand is met Jongmans. “Haar bloeddruk viel even weg. Dat gebeurt iedereen weleens. Er zijn geen aanwijzingen dat ze een zonnesteek of zo zou hebben.”

Geruchten dat er sprake zou zijn van een epileptische aanval werden door de Nederlandse dokter ten stelligste ontkend. “Ik weet wel waar die verhalen vandaan komen. Iedereen plukte aan Stella en toen is ze een beetje om zich heen gaan slaan. Daar zijn verkeerde conclusies aan verbonden”, aldus Stolk. Jongmans werd op een brancard naar een medisch centrum in de buurt van het Nép-stadion gebracht. Daar verbleef ze twee uur. “Dat wil ik echt nooit meer meemaken”, weet ze. “Als je daar op zo'n bed ligt, kan de atletiek je gestolen worden. Mijn gezondheid is het belangrijkste.”

Ze zag er na een redelijke nachtrust vanmorgen nog getekend uit. “Het lijkt of ik een marathon heb gelopen, maar het is al veel beter dan gisteravond. Toen was ik zo wit als mijn T-shirt. Els Stolk verbood me in de spiegel te kijken.” Jongmans zal voorlopig geen wedstrijden meer lopen. Ze wil zich eerst grondig laten onderzoeken. “Ik wil weten wat het was. Ik kan goed tegen de warmte en de spanning kan het ook niet geweest zijn. Dit is al mijn zoveelste grote toernooi.”

Gert-Jan Liefers liep gisteravond wel, maar werd uitgeschakeld op de 1.500 meter. Een gebrek aan tactische ervaring brak het Apeldoornse talent op. Hij liet zich door zijn oudere tegenstanders te vaak naar de buitenkant drukken en kreeg ook nog een paar flinke duwen. Dat vergde te veel energie van Liefers die te weinig kracht over had voor zijn normaal zo sterke eindsprint. “Ik merkte dat mijn benen verzuurd waren”, verklaarde Liefers, die na afloop nauwelijks teleurgesteld leek. “Ik wil het netjes vertellen. Maar van binnen heb ik echt wel een klote-gevoel. Ik ging er vanuit dat ik de finale zou halen.”

De eerste vier atleten van beide series plaatsten zich voor de eindstrijd van morgen. Liefers werd vijfde, slechts 0,35 achter de Portugees Silva. “Die had ik in Zürich nog ruim verslagen.” Liefers had kans om zich als een van de vier tijdsnelsten alsnog te kwalificeren, maar de tweede race bleek beduidend rapper te gaan dan de eerste waarin de Nederlander liep. “Toen ik over de streep kwam, wist ik het eigenlijk al.” Hij zal van zijn fouten leren. “Ik zal zoiets nog wel twee, drie keer meemaken voordat ik het helemaal door heb.” Liefers besloot na overleg met zijn trainer Johan Voogd om nu ook aan de 800 meter mee te doen.

Drie Nederlandse atletes slaagden er gisteren wel in de finale van hun discipline te bereiken: de kogelstootsters Corrie de Bruin en Lija Koeman, en Monique de Wilt bij het polsstokhoogspringen. In deze laatste discipline bij de mannen plaatste zowel Laurens Looije (5,60 in de kwalificatie) als Christian Tamminga (5,45) zich vanmorgen voor de finale van zaterdag.

Kamiel Maase was de eerste Nederlander die bij de eerste acht eindigde. Hij werd op de 10.000 meter precies achtste. Dat resultaat viel de microbioloog wat tegen. “Ik had op een paar plaatsjes hoger gerekend”, aldus Maase.