SPELEN TIJDENS DE VAKANTIE

VELZEN, 19 AUG. De zomervakantie is voor werkende en studerende ouders vaak een organisatorische ramp. Meestal gaan ze met hun kinderen een paar weken op vakantie, maar de resterende tijd moeten ze hun kroost elders onderbrengen. De naschoolse opvang Scooby Doo in Driehuis bij Velzen is in de zomervakantie open van 's morgens acht tot 's avonds zes uur. En dat is een uitkomst, vindt groepsleidster Carla Zwart. “Het is voor de ouders een hele geruststelling als ze weten dat hun kinderen in goede handen zijn.”

Hoewel kinderen van vier tot twaalf jaar welkom zijn, zijn de oudsten meestal een jaar of negen. De twee goepsleidsters maken zoveel mogelijk leuke uitstapjes, zoals naar de speeltuin, de kinderboerderij of een poppenkastvoorstelling. Ook gaan de kinderen poedelen in het pierebadje. Carla Zwart: “We hoeven helemaal niet iets ingewikkelds te bedenken. Met het pontje het Noordzeekanaal over en dan daar een ijsje eten, dat vinden die kinderen prachtig.” Vorige week stond het politie- en brandweerfeest in Den Haag op het programma, waarbij de kinderen zelf brandjes konden blussen en achterop een politiemotor mochten zitten. Een bezoek aan Schiphol en een rondvaart door Haarlem maakten ook veel indruk op de kinderen. Bij die dagtochten gaan er altijd wat ouders mee. Zwart: “We streven naar één volwassene per vier kinderen. Dat is nog best lastig, omdat de vaders en moeders van deze kinderen juist vaak geen tijd hebben. Deze vakantie heb ik gelukkig af en toe een beroep kunnen doen op mijn dochter van zeventien.” (Foto Friso Spoelstra)