Specificatie moratorium; Rusland saneert staatsschuld

MOSKOU, 19 AUG. Rusissche staatsobligaties worden de komende dagen omgezet in langlopende waardepapieren die aan de gedevalueerde roebel gekoppeld zullen zijn. Dat heeft vice-premier Boris Fjodorov vanmiddag gezegd. Nadere bijzonderheden volgen maandag, zo verklaarde hij.

Gisteren kwam er iets meer duidelijkheid over de door Rusland afgekondigde betalingsstop van 90 dagen: deze maatregel is ontworpen om de Russische banksector te redden, en gunt uitsluitend banken een adempauze van drie maanden. Zij hoeven in die periode geen rente en aflossing te betalen op buitenlandse leningen. Niet onder dit moratorium vallen: handelskrediet, leningen met een looptijd korter dan 180 dagen en leningen van de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling.

Fjodorov, belast met onder meer schuldsanering, heeft de banken JP Morgan en Deutsche Bank gevraagd te adviseren bij de herstructurering van Ruslands binnenlandse schuld. “Praktische alle leveranciers en bedrijven staan bij elkaar in het krijt”, zegt een analist van het blad Russia Review. “Omdat er geen geld in omloop is, vist de fiscus achter het net, een probleem dat de Russen kennelijk niet zonder buitenlandse expertise kunnen oplossen.'

Rusland heeft voorts de strijd aangebonden met “profiteurs en speculanten” die persoonlijk gewin proberen te halen uit de devaluatie van de roebel. De belastingpolitie zal winkeliers aanhouden die hun prijzen onevenredig laten stijgen. Ook geldwisselaars die een marge tussen inkoop en verkoop hanteren van meer dan 15 procent (vanmorgen waren er nog die 6,5 roebel boden voor een dollar, en 9,5 vroegen) kunnen ingerekend worden. De officiele koers is in 48 uur gezakt van 6,3 naar 7,0 - een waardedaling van elf procent.

De krant Kommersant Daily spreekt van een “oorlogseconomie”. De regering had ingeschat dat de buitenlandse investeerders “psychologisch rijp” waren voor de val van de roebel, en het in gebreke blijven van de staat, aldus het zakenblad. Ruslands Centrale Bank roept buitenlandse crediteuren op om in overleg met hun Russische partners tot een vergelijk te komen. Twaalf Russische banken hebben een alliantie gevormd om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Door het wegvallen van de handel in staatsobligaties, vaak de enige buffer op de balans, staan tientallen andere banken op instorten. Ook vier groten binnen de club van twaalf zijn als “ontbetekenend” ingeschaald door het agentschap Standard & Poor's.

De Centrale Bank zal de vergunningen intrekken van wisselkantoren die zich niet aan de nieuwe regels houden “zodat de koersen niet de spuigaten uitlopen', aldus woordvoerster Ira Jasina. Zij verwacht geen volksoproer in verband met de stijgende kosten voor levensonderhoud. “Integendeel, we hebben al berichten ontvangen dat mijnwerkers in de Koezbass-regio hun spoorwegblokkade hebben opgeheven omdat ze hun roebels in dollars gingen omzetten.”

Het bedrijf Norilsk Nikkel is overgeaan tot een vervroegde uitbetaling van salarissen tegen het oude tarief. Om dezelfde reden heeft Krasnojarsk Aluminium deze week een belastingschuld voldaan. De veiling van vijf procent van de aandelen van het staatsbedrijf Gazprom is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De verkoop van een staatsbelang van 25 procent in het telecommunicatiebedrijf Svjazinvest is aangekondigd voor 13 oktober. De regering verwacht dat de bieders - waaronder Siemens - meer dan een miljard dollar voor het pakket over hebben. Inmiddels heeft Moskou aan Japan gevraagd de uitkering van een al eerder toegezegd krediet van 800 miljoen dollar te versnellen.

    • Frank Westerman