Real IRA kondigt bestand af na opeisen aanslag

OMAGH, 19 AUG. De 'Real IRA' heeft gisteren een staakt-het-vuren afgekondigd. Dat gebeurde enkele uren nadat de organisatie, een splintergroep van het Ierse Republikeinse Leger, zich verantwoordelijk had verklaard voor de aanslag in Omagh. In de verklaring werd betreurd dat er slachtoffers waren gevallen onder de bevolking. Dat was niet de bedoeling, zei de organisatie, de actie was gericht tegen “een commercieel doelwit, als onderdeel van de voortgaande oorlog tegen de Britten”.

Bij de aanslag vielen 28 doden en raakten meer dan 200 mensen gewond. Het grote aantal slachtoffers was het gevolg van onduidelijkheid over de plek waar de bom zou afgaan. Volgens de politie zijn de mensen opzettelijk de verkeerde kant op gestuurd. De organisatie ontkent dat en zegt drie keer op de juiste manier te hebben gewaarschuwd. De Britse autoriteiten hebben daarom, tegen hun gewoonte in, gistermiddag de transcripties van de drie waarschuwingen openbaar gemaakt.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, noemde de verklaring van de Real IRA “een belediging voor de bewoners van Omagh en “een walgelijke poging om massamoord goed te praten”. “Wij gaan door met onze jacht op deze moordenaars”, aldus Mowlam.

De Britse en Ierse regering onderzoeken intussen gezamenlijk de mogelijkheid om verdachten op te pakken wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, uitsluitend op grond van verklaringen van hooggeplaatste politiemensen. Voor zo'n wetswijziging zou steun bestaan onder de Noord-Ieren, van wie velen herinvoering van 'internment' bepleiten. De Britse premier, Blair, en zijn Ierse collega, Ahern, voelen hier echter weinig voor, omdat het in de jaren zeventig geen vruchten afwierp. Honderden katholieke mannen en jongens werden ten onrechte maandenlang preventief opgesloten, ongeacht het bewijsmateriaal. De haat jegens het Britse leger nam daardoor onder katholieken alleen maar toe. Volgens Blair zou internment het vredesproces niet helpen.

Blair liet gisteren weten dat hij, conform het vredesakkoord, de eerste katholieke en protestantse “politieke gevangenen” over een paar weken zal vrijlaten. Zij zitten vast wegens eerdere terroristische aanslagen. De vrijlating zou wel eens tot grote onrust en mogelijk zelfs tegenaanslagen kunnen leiden, als gevolg van de aanslag in Omagh.

    • Frederiek Weeda