PASTA MET FACHOIRA

De connectie tussen de Niçoise olijvenpasta fachoira en de Ligurische pesto (recept van 5 augustus) rijkt verder dan basilicum en knoflook. Ook de zeer soepele consistentie van fachoira - je kunt beter spreken van een lobbige saus dan van olijvenpasta - vertoont grote gelijkenis met de koude basilicumsaus dankzij de royale toevoeging van olijfolie. Op het platteland in de Ligurische regio worden trenette al pesto vaak geserveerd met een gekookt aardappeltje erbij teneinde de maag meer te vullen.

De combinatie van pasta vermengd met blokjes aardappel en pesto is verbazend lekker en werd reeds eerder op deze plek voor het voetlicht gebracht. Het is een kleine stap - in het licht van culinaire kruisbestuiving - de pesto in dat fameuze Italiaanse pastagerecht te vervangen door de even smaakrijke fachoira. En dat bleek geen slecht stapje - zeker voor wie houdt van snel te maken lekkere gerechten waarvoor je weinig in huis hoeft te hebben. Fachoira blijft lang goed in de ijskast.

Bereiding: Snijd de aardappel in blokjes en kook ze twee minuten in een ruime pan met kokend en gezouten water. Voeg de linguine toe en kook ze samen met de aardappels bijtgaar. Giet alles af en doe de druipend natte pasta en aardappels terug in de warme pan samen met de olijfolie. Hussel alles snel om met twee lange houten vorken en verdeel linguine en aardappels snel over warme diepe borden. Geef ieder bord een flinke dot fachoira mee en strooi er wat basilicum over.

Direct serveren. Liefhebbers van tofu kunnen de blokjes aardappel ook vervangen door blokjes tofu die slechts de laatste drie minuten met de linguine worden meegekookt.

De toevoeging van versgeraspte parmigiano reggiano is af te raden omdat fachoira al zoute olijven en ansjovis bevat; daar kan zoute parmigiano niet veel goeds meer aan toevoegen.

Voor 2 personen als bescheiden hoofdgerecht:

200 gram vastkokende aardappels, geschild

150 gram linguine (of spaghetti)

2 eetlepels olijfolie extra vergine

3 eetlepels fachoira

6 blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

    • Florine Boucher