Om mongoloïde klasgenoot; Ouders halen acht kinderen van basisschool

NEEDE, 19 AUG. Acht basisscholieren zijn door hun ouders van de rooms-katholieke Ariënsschool in Neede gehaald, omdat een mongoloïde meisje het nieuwe schooljaar bij de kinderen in de groep was geplaatst. Het meisje eiste in de ogen van de ouders te veel aandacht op van de leerkracht.

De vier ouderparen konden zich niet verenigen met het plan van aanpak, zoals dat voor dit schooljaar door de schoolleiding van de Ariënsschool was opgesteld. Op basis van dit plan was er voor het geestelijk gehandicapte meisje met het Down-syndroom ruimte gemaakt in groep vier.

Het negenjarige meisje bezoekt al vijf jaar de Ariënsschool. Ook in het verleden zijn er opmerkingen gemaakt over haar aanwezigheid, maar dat is steeds goed opgelost, zegt voorzitter Th. Nijhuis van het bestuur. De school krijgt acht extra uren van de ministerie van Onderwijs om het meisje te begeleiden. In mei eisten de ouders tijdens een informatieavond dat het kind van school zou worden verwijderd, omdat het onderwijs aan het meisje zoveel energie van de leerkracht vergde dat andere kinderen daardoor aandacht tekortkwamen. Tijdens die bijeenkomst lieten ze weten dat ze hun kinderen van school zouden halen, als de leiding niet aan hun eisen tegemoet kwam.

Ondanks herhaalde gesprekken zijn de ouders niet overstag gegaan, zegt directeur W. Smits van de school. Het besluit van de ouders doet hem “erg veel pijn”: “Je wilt op één lijn komen, je wilt het beste voor iedereen. Het is heel jammer dat de ouders zich hebben teruggetrokken.”

De Ariënsschool is een van de twee rooms-katholieke basisscholen in Neede, en telt 105 kinderen. De vier ouderparen, van wie een aantal heeft gedreigd met gerechtelijke stappen als de school hun namen vrijgeeft, zijn zonder onenigheid vertrokken, zegt Smits. “Ze hebben hun keuze gemaakt. Er zijn geen strubbelingen geweest. Gelukkig zijn er zeventig ouderparen die ons besluit steunen. Met hen gaan we dit schooljaar verder.”

Smits vindt de kritiek van de ouders met zoveel woorden onzin. “Een aantal van de kinderen die nu zijn weggegaan, behoorden tot de besten van de klas. Er was geen sprake van dat ze minder aandacht kregen dan ieder ander.”

Ook voorzitter T. Nijhuis van het schoolbestuur beschouwt de kritiek op de aanwezigheid van het meisje als onterecht. “Als zij een storende factor zou zijn hoort ze ook niet meer op deze school thuis. Maar daar is geen sprake van. Zij zorgt voor een situatie die je als verrijking kunt zien. Haar klasgenootjes zijn op het sociale vlak gegroeid zonder dat dit het prestatieniveau heeft verlaagd.”