Nog vijfhonderd dagen

Terwijl Los Angeles aan de zoveelste dag van de hittegolf is begonnen, ontmoet ik Mike Johnson in het French Market-restaurant op Santa Monica Boulevard. Mike is de producer van Party 2000, een evenement rond de eeuwwisseling dat gepresenteerd wordt als het grootste feest aller tijden.

De aankondigingen putten zich uit in superlatieven: grootste concert, grootste vuurwerk, podia, lichtshow en barbecue ter wereld, voor naar verwachting 2,5 miljoen mensen. De party zal zich afspelen op vijf aaneengesloten dagen, van 28 december 1999 tot en met nieuwjaarsdag 2000, ergens in de woestijn van Zuid-Californië. De precieze locatie wordt in november dit jaar bekendgemaakt.

Op het productiekantoor, gevestigd in Lancaster midden in de Mojave-woestijn, werken nu 12 mensen. Eind dit jaar zullen dat er 75 zijn en eind 1999 niet minder dan 32.000. Het budget wordt geschat op ruim één miljard dollar.

Mike Johnson: “Het idee voor de party ontstond in december 1992 tijdens een telefoongesprek. Ik zat toen al zo'n 18 jaar in het productiewerk van Hollywood en ik wilde eens wat anders. De persoon met wie ik in gesprek was dacht er net zo over en op dat moment gooide een van mijn katten mijn koffie om - over een krantenkop die meldde dat we nog 7 jaar hadden tot het jaar 2000. Zeven jaar om iets moois te organiseren, dacht ik toen, en zo is het begonnen. Aanvankelijk wilden we een lokaal feest organiseren voor zo'n half miljoen mensen, maar na wat marktonderzoek groeide het via een miljoen naar een internationaal gebeuren voor zo'n 2,5 miljoen mensen.

“Dit voorjaar passeerden we de grens van 100.000 aanmeldingen en dat getal groeit met de dag. De helft van de aanmeldingen komt uit het buitenland, veel uit Duitsland. De meeste belangstelling komt van mensen tussen de 27 en 45 jaar. Maar we hebben ook zo'n tienduizend verzoeken om informatie gekregen van mensen van 65 jaar en ouder.

“We willen zo'n 50 popgroepen hebben. We zijn in onderhandeling met de Rolling Stones, Chicago, Pearl Jam, REM, Metallica en U2. De meeste groepen willen pas in het najaar besluiten of ze meedoen, deels om de prijs op te drijven.”

Een jaar geleden ging het gerucht dat de Stones op 31 december 1999 een eigen concert zouden geven in Wembley.

Johnson: “Dat gerucht ging inderdaad. Maar ik kan je verzekeren: de Stones zullen de duurste groep zijn die Party 2000 zal contracteren. Ze vragen 50 miljoen dollar en dat zal nog wel verder oplopen. Bij de samenstelling van de groepen vragen we ook de wensen van de aanmelders. Iedereen mag suggesties doen voor groepen die men graag ziet optreden. De meeste stemmen gelden en wij gaan proberen ze te contracteren.”

Wordt het zoiets als Woodstock?

“Oh nee, zeker niet! Oké, we doen aan kamperen in de open lucht en we hebben muziekgroepen, maar daarmee houdt de vergelijking wel op. Het wordt het grootste carnaval ter wereld met vijf dagen non-stop muziek en entertainment op vijf verschillende podia tegelijk. Op oudejaarsdag de topgroepen en op de dag ervoor en erna de mindere goden. Daarnaast allerlei stuntmensen, goochelaars en komedianten. De eerste twee dagen zijn vooral bedoeld om de bezoekers wat te spreiden. Op elk van de vier kampeerterreinen zullen 500 barbecueplaatsen zijn met gratis vlees en houtskool. Er zal geen alcohol worden verkocht, maar bezoekers mogen wel wat meenemen voor eigen gebruik. Verder zal er een tentoonstelling zijn over de afgelopen duizend jaar menselijke geschiedenis en een vooruitblik van kunstenaars op de komende duizend jaar.”

En de millenniumwisseling zelf?

“Dat wordt natuurlijk het hoogtepunt van de party. Rond half twaalf zal een 250 man sterk orkest optreden, begeleid door een koor van nog eens 200 mensen van alle leeftijden, afkomstig uit alle delen van de wereld. Om precies vijf minuten voor middernacht zal een wereldberoemde persoonlijkheid - wie is nog niet beslist - het millennium afsluiten met een tekst over wereldvrede en harmonie. In de laatste seconden voor het jaar 2000 zal uit 2000 geweren één donderend saluutschot weerklinken, direct gevolgd door het grootste vuurwerk ooit vertoond, dat gedurende 30 minuten van 25 verschillende platforms tegelijk zal worden afgeschoten, terwijl koor en orkest een medley ten gehore zullen brengen van alle volksliederen van de wereld.”

Website: www.party2000.com

    • Kees Paling