Klassiekers op herhaling

Foto: Zouden er nog moeders zijn die hun kinderen verbieden naar de tekenfilms van Tom & Jerry te kijken? Het is moeilijk voor te stellen, gezien de enorme ontwikkeling die het tv-geweld sinds Ivanhoe heeft doorgemaakt. De strijd tussen de kat en de muis begon in 1940, met het filmpje Puss gets the Boot, waarin kater Tom nog Jasper heette. Tot 1957 maakten William Hanna en Joseph Barbera voor de Metro-Goldwyn-Mayer een serie filmpjes, die bekroond werden met zeven Academy Awards.

Deze eerste periode van Tom & Jerry, die ongeveer samenvalt met de hoogtijdagen van de voor de bioscoop bestemde tekenfilms van bijvoorbeeld Walt Disney en Tex Avery, kan als klassiek beschouwd worden. Die oude, swingende Tom & Jerry-filmpjes vervelen nooit, hoe vaak je ook gezien hebt hoe Tom mishandeld wordt door strijkijzers, serviesgoed, bezems en de bulldog Spike.

De studio van Hanna en Barbara ontwikkelde, voornamelijk voor televisie, meer dan 2000 tekenfilmfiguren, waaronder de Flintstones, Yogi Bear en de Jetsons, getekend in een stijl die vergeleken met de filmpjes uit de jaren '40 stijf en fabrieksmatig aandoet. In 1975 begon bij ABC The New Tom & Jerry Show, waarin de oude films niet meer vertoond mochten worden omdat ze te gewelddadig waren. Hanna/Barbara produceerden een nieuwe serie, waarin Tom en Jerry vrienden zijn geworden en bijvoorbeeld samen gaan solliciteren. De prijs van de vriendschap is het verlies van karakter: Tom en Jerry zijn zichzelf niet meer als ze elkaar niet op leven en dood achternazitten. Vandaar dat rare, mechanische lachje van muis Jerry, die zich behoorlijk onzeker voelt in zijn nieuwe rol. Zo blijkt maar weer, een tekenfilm zonder geweld is niks aan.Cartoon Network, 15.00-15.30u.; en 22.00-22.30u.