Informatievraag na uitlatingen van Heertje

ROTTERDAM, 19 AUG. De rechter-commissaris heeft fraudeofficier H. de Graaff meer informatie gevraagd over de start van 'Operatie Clickfonds'. Aanleiding daarvoor zijn recente uitlatingen van prof. A. Heertje. De Amsterdamse hoogleraar heeft in 1995 (tegenover de FIOD) en in augustus 1997 (in een gesprek met De Graaff) informatie gegeven over het effectenhuis Leemhuis en Van Loon waar hij adviseur was.

Heertje kreeg onlangs het gespreksverslag met De Graaff onder ogen, maar zei dat daar verkeerde suggesties in zouden staan. De raadsman van een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak stelde vervolgens de betrouwbaarheid van De Graaff en de voortgang van het hele justitiële onderzoek ter discussie. De verklaring van Heertje zou volgens hem “cruciaal” zijn geweest voor de start van Operatie Clickfonds. Het Openbaar Ministerie bestrijdt dat en heeft dat ook schriftelijk aan de rechter-commissaris, mr. F. Salomon, laten weten. In het memo vraagt hij nu De Graaff “op duidelijke en onderbouwde wijze” aan te geven wat de rol van Heertje was. Persofficier mr. J. Steenbrink zegt desgevraagd dat De Graaff in een brief “overtuigend zal aantonen dat deze zaak niet de aanleiding was voor Operatie Clickfonds”.