Hoechst stoot 'lakdochter' Herberts af

FRANKFURT, 19 AUG. Het Duitse chemieconcern Hoechst verkoopt zijn dochterbedrijf Herberts voor 3 miljard mark (3,4 miljard gulden) aan de Amerikaanse overnamespecialist Kohlberg Kravis Roberts (KKR). Herberts is na Akzo Nobel en het Britse ICI de grootste lakkenproducent in Europa en heeft vooral op het gebied van autolakken een sterke positie.

Hoechst had Herberts in de etalage gezet om zich nog meer te kunnen concentreren op farmacie en aanverwante activiteiten. De afgelopen jaren is al een groot aantal andere dochterondernemingen verkocht.

Herberts is gevestigd in Wuppertal en heeft in Nederland een productiebedrijf in Breda. De onderneming telt 7.500 werknemers en boekte vorig jaar een omzet van 2,7 miljard mark. Het aandeel van de Europese lakkenmarkt bedraagt bijna 4 procent en dat van de wereldmarkt ongeveer 1 procent.

De Amerikanen hebben toegezegd de groeistrategie van het bedrijf te zullen steunen. Herberts begon enkele jaren geleden met uitbreiding van de activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika en Azië. (ANP)