Hevige regen in noorden India: zeker 200 doden

NEW DELHI, 19 AUG. In het noorden van India zijn gisterochtend vroeg zeker tweehonderd mensen, onder wie zestig pelgrims, om het leven gekomen bij een aardverschuiving. Als gevolg van hevige moessonregens stortte een deel van een helling over Malpa, een Himalaya-dorpje op een hoogte van 2.100 meter, in een vallei op zo'n vijftig kilometer van de Indiase grens met China. Ook het kamp met hindoepelgrims werd weggevaagd door water- en modderstromen.

Door het slechte weer kunnen reddingswerkers het getroffen gebied nauwelijks bereiken. De hindoepelgrims waren op weg naar het heilige meer van Kailash-Mansarovar, tweehonderd kilometer naar het noorden, in Tibet, waar een tempel voor de god Shiva staat. De jaarlijkse pelgrimstochten naar Kailash, tussen juni en oktober, duren 27 dagen. Behalve de groep pelgrims kwamen ruim dertig dorpelingen, vijfenveertig dragers en een onbekend aantal leden van de Indo-Tibetaanse Grenspolitie om het leven. De moessonregens hebben de afgelopen weken ook in andere delen van Noord-India veel aardverschuivingen veroorzaakt. In Uttar Pradesh kwamen vorige week ook al 42 mensen om het leven bij modderstromen en aardverschuivingen als gevolg van de regen.