'FBI vindt bewijs bom bij inval Nairobi'

NAIROBI, 19 AUG. De Amerikaanse federale inlichtingendienst FBI heeft gisteren bij een huiszoeking in een hotel in Nairobi belangrijk bewijsmateriaal gevonden met betrekking tot de bomaanslag op de ambassade van de Verenigde Staten in de Keniaanse hoofdstad, anderhalve week geleden. Dat meldt de Keniaanse krant The Daily Nation. Volgens de krant werd de bom, die 800 kilo TNT bevatte, in de kamers 102 en 107 van het Hilltop Lodge-hotel in elkaar gezet.

De inval had plaats, aldus de Keniaanse krant, op aanwijzing van Mohammed Saddiq Odeh, de man die op de dag van de aanslag in Pakistan werd aangehouden en inmiddels in Nairobi door de Keniaanse politie en de FBI wordt ondervraagd. Naast Odeh zouden ook onder andere een Saoediër en een Egyptenaar in het Hilltop Lodge de bomaanslag hebben voorbereid.

Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is Odeh een Palestijn uit Jordanië. Toen hij in Pakistan ondervraagd werd, gaf hij toe bij de aanslag betrokken te zijn en vertelde hij zijn ondervragers over een 'paramilitair' netwerk dat tot doel heeft Amerikaanse belangen over de gehele wereld schade toe te brengen. Dit netwerk zou onder leiding staan van Osama Bin Laden, de Saoedische miljonair en moslim-fundamentalist die in Afghanistan verblijft.

Het 'Wereld Moslim Front voor de Heilige Oorlog tegen Joden en Kruisvaarders' heeft in een verklaring aan de krant Al-Hayat gedreigd met nieuwe aanslagen tegen Amerikaanse doelen over de gehele wereld. Het Front, dat in maart werd opgericht, is een coalitie van radicaal-islamitische groeperingen uit onder andere Egypte, Pakistan en Bangladesh en wordt geleid door Bin Laden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft gisteren een bliksembezoek gebracht aan Dar es-Salaam en Nairobi. “Dit is een oorlog”, zei Albright, terwijl ze door het puin van de Amerikaanse ambassade in Nairobi liep. “Ik zag bommen in Londen gedurende de Tweede Wereldoorlog”, aldus Albright, die na de bezetting door de nazi's haar geboorteland Tsjechoslowakije ontvluchtte, “en zo ziet het er uit”.

In Nairobi legde Albright een krans bij een voorlopig momument voor de slachtoffers dat gemaakt is van bijeengeraapt puin. Het monument ligt bij de Ufundi-flat, een kantoorgebouw naast de Amerikaanse ambassade dat totaal door de bomaanslag werd verwoest.

In een rede ging Albright in op het verwijt van veel Kenianen dat de Amerikanen in de chaos direct na de aanslag vooral aan hun eigen slachtoffers hadden gedacht en de Kenianen links hadden laten liggen. “Ik kan niet zeggen dat we perfect hebben gehandeld. Maar ik geloof dat beweringen dat we harteloos waren, ongegrond zijn.” Tot Keniaanse voorbijgangers zei Albright enige malen Pole Sana, Swahili voor 'Mijn diepste deelneming'. (AP, AFP, Reuters)