Excuses van The Sun aan 'verdwenen' vrouw

ROTTERDAM, 19 AUG. Het Britse boulevardblad The Sun heeft excuses aangeboden aan Shelley Anne Emery, een vrouw in een rolstoel die op een foto is weggeretoucheerd. De foto toont juichende fans van het Engelse cricketteam op 10 augustus na een onverwachte overwinning op Zuid-Afrika en werd gemaakt door een fotograaf van het Britse persbureau Reuters.

De foto verscheen een dag na de overwinning in The Sun. Toen Emery zag dat ze uit het beeld verwijderd was, liet ze haar echtgenoot bellen met de redactie van de krant. Hij kreeg van de dienstdoende sportredacteur de vraag voorgelegd waarom iemand in een rolstoel zonodig op een foto moest staan over het Engelse cricketteam.

Inmiddels heeft de chef van de sportredactie, Ted Chatwick, toegegeven “absoluut fout” te hebben gehandeld. Volgens Chatwick was de vrouw uit de foto verwijderd “om opmaaktechnische redenen”. Hij voegde eraan toe dat het bij de krant geen beleid was om mensen in rolstoelen van foto's te verwijderen. Chadwick heeft een brief met excuses gestuurd aan Emery.

Vandaag publiceert The Sun de ongeretoucheerde foto. Ondanks de excuses heeft Emery een klacht ingediend bij de klachtencommissie voor de journalistiek.